Железничарите настръхнаха срещу властта – готвят протести Тръгнаха подписки срещу спирането на влакове

Граждански подписки срещу планираното спиране на влакове започват да се събират на много гари в страната.
В София, Плевен, Русе и по гарите по цялата подбалканска линия вече се събират подписи срещу доунищожаването на БДЖ. Не само ние, но и хората си искат влаковете, каза пред Клуб Z лидерът на КНСБ в жп компанията Петър Бунев.
поред него планираното намаление на влаковете в началото на следващата година ще наруши транспортното обслужване в много региони на страната и хиляди хора ще бъдат лишени от обществен превоз.
Както Клуб Z вече съобщи първите съкращения на влакове са насрочени за 12 януари. Тогава от графика отпадат над 50 композиции. Броени дни по-късно – на 1 февруари 2015 г. още 90 влака ще си останат в жп депата. През следващите месеци се очаква да има поне още една група от спрени жп композиции.
Не сме се отказали от идеята да организираме национална стачка, каза още Бунев.
Според него профсъюзите в жп компаниите имали достатъчно време за реакция срещу планираните съкращения на персонал от БДЖ. Наскоро транспортният министър Ивайло Московски обяви, че от БДЖ ще бъдат освободени между 1500 и 2000 служители.
Жп форумите в интернет също са нажежени до червено. В тях служителите на БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура" са настръхнали срещу ръководството на компаниите, транспортния министър  и правителството като цяло. В много от постингите най-голямата управляваща партия ГЕРБ е наричана ГРОБ.
Снимайте, докато още има железница. Да показвате на внуците, че и у нас са вървяли влакове някога. Разкажете им, че това се е случило по време на управлението на великия вожд Винету, пише един от най-яростните критици на реформите в железниците.
Други железничари са по-умерени и зоват колегите си да не остават равнодушни към случващото се в БДЖ. Сред тях е и активистът на жп синдиката към КТ "Подкрепа" Марио Нинов. Ето какво е написал той във фейкбук:
 
Здравейте приятели,
 с някой от вас се познаваме от работата, с други от стадиона и с трети от цял живот. Обръщам се към вас защото живота за поред път е изправил както мен така и всички колеги в сферата в която работя с поредното безумно желание на някой държавник да съсипе собствеността си! И не става въпрос, че видиш ли спирали „Мелодия на годината"! Става въпрос за това как самата държава желае да абдикира от едно от задълженията си като държава, а то е да дава равен старт за всички и ако не може, да подпомага тези, които не могат да настигнат останалите със собствени сили! Вие всички имате майки, бащи, дядовци, баби, синове, дъщери, внуци, които не могат да си позволят собствени автомобили или цените на билетите с автобусите и ползват услугите на БДЖ! Безсмислено е да ви убеждавам в предимствата на пътуването с влак, защото нашите железници нито са цъфнали, нито са вързали. Може да са изоставащи с години от световните, но те си имат своята романтика и своето предназначение. Няма да говоря за екология, за световни тенденции, за разумно мислене това е задължение на политиците! Ще кажа само, че през 1997 година 6 месеца протестирахме по улиците на София, стояхме по барикадите заради катастрофата в държавата ЗА ДА ПРОМЕНИМ НЕЩО! Е, дойдоха месиите и унищожиха икономиката на страната като продадоха на скрап предприятия, струващи стотици милиарди за няколко милиона в брой! Преди три години същите тези ликвидатори, след като поеха ангажимент за развитието и модернизирането на българските железници, се опитаха да ги ликвидират! 23-и дни не можаха да ни пречупят (Б. ред. – толкова време продължи националната железничарска стачка)! Миналата година осем седмици блокирахме пътища и протестирахме срещу енергийната мафия, последва затишие и резултата е същият година по-късно! Е, за тези 25 години демокрация колко ли пъти се опитаха да унищожат и любимия ми футболен клуб (ЦСКА), но уви НЕ МОЖЕШ ДА УНИЩОЖИШ ЛЮБОВТА НА ХОРАТА! За това се обръщам към всички вас! Сега, когато някой самозабравил се политик е решил да унищожи с лека ръка труда на всички нас и нашите родители! Българските железници са последната апетитна хапка след БТК, Булгартабак, БГА Балкан, която се поднася на някой я охранен я гелосан дерибей, Ви призовавам да ни подкрепите! Скоро ще се наложи да отстоявам както аз така и всички колеги както нашите права така и вашите! С какви методи – ще видим като му дойде времето! Надеждата ми е във вас, защото ако я няма обществената подкрепа, борбата е безсмислена! В социалните мрежи непрекъснато виждаме публикации от рода ”На мис…. е пораснала трета…” споделени стотици хиляди пъти! Е ще се радвам, ако споделите и моята, за да помогнете за спасението на Българските държавни железници, като техни собственици – защото държавата това сме ние!
 
Призивът на Нинов явно е дал резултат, защото е споделен от стотици служители на двете железопътни компании.
Източник: Клуб Z
Автомобилен транспорт

Новите електромобили Citroen за 6000 евро вече излязоха на пътя

Градският електрически автомобил Citroen Ami, представен от френската марка през февруари тази година, стана част от автопарка на услуга под наем. Самата кола е невероятно компактна. Размерите й са: дължина […]

Автомобилен транспорт

Българин надмина Tesla с електромобил, който вдига 500 км/ч и изминава 1000 км

Българин създаде нов уникално бърз спортен електрически автомобил, който вдига близо 500 километра в час и е с мощност от над 5000 конски сили. За сравнение един от най-продаваните електромобили […]

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]