Железниците ни вървят към нивото от преди Втората световна война

 

"Водим железниците към положение от 1939 г., когато обемът на превозваните товари е бил 7 млн. тона годишно". Това обяви  Стоил Фердов, бивш зам.-министър на транспорта и дългогодишен шеф на железниците преди 1989 г., по време на кръгла маса, организирана от Института за пазарна икономика.

През последните години "БДЖ  Товарни превози" губи клиенти. За 2013 г. беше отчетен спад от 9% на превозените товари спрямо предходната година. Причината беше, че редица предприятия са предпочели частни превозвачи заради по-конкурентните цени и гъвкави условия. Положението не е по-различно и през 2014 г., като намалението на превозените товари е драстично и се очертава загубата за "БДЖ-Товарни превози" от 12 млн. лв., каза неотдавна транспортният министър Ивайло Московски.

Въпреки обещанието, че до средата на февруари ще бъде представен план за оздравяване на държавните железници, такъв все още няма стана ясно по време на дискусията.

Все още се работи по плана, който трябва да стабилизира финансово целия холдинг БДЖ. По думите на шефа на холдинга Владимир Владимиров документът предстои да бъде съгласуван първо с транспортния министър, след което ще бъде обявен за обществено обсъждане.

Планът предвижда намаляване наполовина на задълженията на БДЖ от 600 млн. лв. сега на 300 млн. лв. до 2022 г.  Заложено е и обновяване на подвижен състав с инвестиция от 200 млн. лева през следващите седем години. Ако това се случи БДЖ може и да излезе на печалба, отбеляза Владимиров.
 
Стратегията вече трябваше да е внесена в парламента за обсъждане, настоятелно напомни на ръководството на БДЖ шефът на парламентарната транспортна комисия Гроздан Караджов.

Според него от години железниците страдат има лош мениджмънт, липсва маркетинг в товарните превози и това е причина за затъването и на товарните превози.

В отговор на мнението на икономистите, изказано на дискусията "за" приватизация, депутатът призова ръководството да помисли за приходите и припомни, че приватизацията е политика, а не процес. "Нямаме сметка да продаваме дружеството, за да го фалира някой друг", добави Караджов.

Източник: http://www.mediapool.bg, 05.03.2015г.