Жп фирмата на Ковачки тръгва с 345 вагона 1179

Мините в Бобов дол, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, разполагат с близо 345 вагона. Те са в процедура по вписване в регистъра на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. Най-вероятно това ще бъде подвижният състав, който ще използва компанията “ТБД-Товарни превози”, която кандидатства за лиценз за жп превози. Компанията планира и покупката на нови локомотиви, научи “Труд”.

Фирмата, чийто собственик е ТЕЦ “Бобов дол”, подаде искане за издаване на лиценз за товарен жп превозвач. Изпълнителна агенция “Железопътна администрация” ще вземе решение най-рано до края на септември. Ако получи лиценз, компанията ще трябва да кандидатства и за сертификат за безопасност, което ще отнеме още 4 месеца. Така жп превозвачът на Ковачки, ще започне работа най-рано през първата половина на 2015 г.

Депутатът от “Коалиция за България” Петър Мутафчиев обясни пред БНР, че има информация, че се разглеждат и други варианти, в случай че процедурата по издаването на лиценз зацикли. Една от алтернативите била да се купи компания с разрешително, което ще улесни бързото навлизане на превозвача. Жп фирмата на Ковачки тръгва с 345 вагона

Източник: http://www.trud.bg, 09.05.2014г.