ЖП линия Слънчев бряг-Бургас-Сарафово

Бургас откри цялостно обновената градска железопътна гара. Кметът Димитър Николов подчерта важността на новия транспортен хъб на Бургас, който включва ремонтираната ЖП гара, новоизградената Автогара Юг и Морска гара. Според него качеството на изпълнение и функционалността му са на европейско ниво и той значително повишава качеството на туристическия продукт, предлаган не само от града, но и от региона.

В Бургас министър-председателят съобщи, че стартира нов ключов транспортен проект за изграждане на железопътна връзка между Бургас и летището в Сарафово.

Транспортният министър Ивайло Московски посочи, че Бургас е единствения град с толкова добре изградена транспортна инфраструктура. „Заедно с кмета на града Димитър Николов обсъдихме проектирането на железопътна връзка със Слънчев бряг. До месец проектът ще бъде готов и при наличие на финансиране го стартираме. „Предстои да стартира изграждането на жп възел Бургас, който ще осигури и достъп до летището”, заяви Ивайло Московски. Той допълни, че по този начин туристите и жителите на града ще имат удобна връзка с автогарата, жп гарата и летището.

Ивайло Московски съобщи още, че след като така наречената "Зона за обществен достъп до Пристанище Бургас" също е вече проектирана, се пристъпва към търсенето на финансово обезпечение за мащабната реконструкция на тази територия.

Само за една година са инвестирани  над 100 млн. лева в сектор „Транспорт” в района на град Бургас.

Обновяването на жп гара Бургас е част от проект „Рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T мрежа” и е осъществено със средства от Оперативна програма „Транспорт” 2007 – 2013 г. Изпълнител на строителните дейности е ДЗЗД „Железопътна инфраструктура Бургас“. Договорът е на стойност 7 926 367,90 лева без ДДС (с 10 % непредвидени разходи). Строителния надзор се осъществява от Обединение „Рубикон – ЕН АР 1“, а стойността на договорът е 186 964,00 лева без ДДС (с 10 % непредвидени разходи). След жп гара Пазарджик, това е втората модернизирана гара с европейски средства. До месец март тази година ще бъде завършена и Централна гара София. В рамките на проекта е направено пълно обновяване на сградата, изградена е нова търговска част, реставрирана е часовниковата кула и са запазени всички елементи на сградата в стил необарок

Източник: www.b2media.bg