Международна модулна среща на жп моделистите – 24-26 май 2019г.

Сдружение “Клуб Железопътен моделизъм – България”, съвместно с Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков”, организира Международна модулна среща на жп моделистите “10 години Клуб Железопътен моделизъм- България”-  София 2019.

Мероприятието ще се проведе от 24 до 26.05.2019 г. от 9 до 18ч. в зала „Юбилейна“ на ВТУ „Т. Каблешков“.

За участие в срещата са поканени български и чуждестранни железопътни моделисти, организирани или неорганизирани в клубове, секции, кръжоци, организации или приятелски кръгове, както и всички хобисти, колекционери, макетисти, стендови моделисти, спотъри и симпатизанти, изпитващи влечение и интерес към влаковите модели и към железопътния моделизъм като цяло, независимо от мащаба, епохата и администрацията.  Ще участват моделисти от Германия, Румъния, България, Сърбия, Унгария.

Събитието се провежда за десета поредна година, продължавайки традициите на предишните национални и международни срещи, и е част от инициативите за популяризиране на железопътния моделизъм в България, сдружаване на железопътните моделисти и приятели на железопътното дело от страната и чужбина и отбелязването на 10 годишнината от основаването на Сдружение “Клуб железопътен моделизъм- България”.

Ще бъдат построени три жп трасета  с обща дължина около 200 м. и мащаби: H0/H0e – 1:87; TT- 1:120; N- 1:160. Трасетата ще бъдат експлоатирани по FREMO правила, с движение на модели на подвижен състав по разписание, като целта е симулиране на дейността на реалните железници. Планираните гари са копия на български и чужди гарови постройки, както и подвижния състав (локомотиви, вагони и мотриси), които ще обслужват трафика по трасето. Между гарите ще са създадени условия за транспорт и размяна на товари и пътници.

Мероприятието ще бъде отворено за посещение от всички желаещи с вход свободен. Журналисти от всички медии са добре дошли, като репортажи, преки включвания и снимки се разешават без ограничения.

Автомобилен транспорт

Нека не се залъгваме за електромобилите

Електромобилите не нанасят никакви вреди на природата? За съжаление, днес това е все още илюзия. Колкото и някои да се опитват да ни убедят в противното. Защо крият цялата истина […]

Въздушен транспорт

Нов опит: концесията на летище „Пловдив“ тръгва пак през юли

Нов опит за отдаване на концесия на летище „Пловдив“ – през юли процедурата ще бъде въобновена и ще започне събиране и оценяване на оферти. Това съобщи транспортният министър Росен Желязков […]

Градски транспорт

ВЪРВИМ ЛИ КЪМ ЗАТРИВАНЕ НА ТРОЛЕИТЕ В СОФИЯ?

Ако наблюдавате поли­тиката на Столичната община през последните две години, ще забележите, че започва да се заражда основателно и обосновано съмнение, че има ясно изразен стремеж тролейбусният транспорт да бъде […]