1 млн. пътници по-малко през март на летището в Атина

Почти милион по-малко пътници са минали през международното летище на Атина през март, пише „Катимерини“. Миналият месец е най-лошият в историята на аеродрума, като спадът на годишна база на обслужените пасажери е над 61%, уточнява изданието.

Общо за първото тримесечие трафикът на летището възлиза на 3,5 милиона пътници, което е с 20,5% спрямо 2019 г. За периода чуждестранните пътници намаляват с 18.6%, докато вътрешните пътници – с 24.4%. Показателни за ситуацията са данните за полетите, които показват спад с 33,7% за почти всички дестинации. Въздушният вътре в страната е паднал с 30%, а от и за чужбина – с 36% през март. През януари общият трафик на въздухоплавателни средства обслужени от летището се увеличи с 0,9%, докато през февруари с 2,9%, като чуждестранните полети бяха засилени със 7,8% в сравнение с намаление от 3,8% от вътрешните полети.

За останалите летища в Гърция данните са подобни. На 14-те управлявани от Fraport аерогари пътническият трафик е паднал през март с 97% в сравнение със същия месец на 2019 г. Засега според прогнозите през 2020 г. авиокомпаниите в страната ще обслужат над 700 млн. по-малко пътници поради пандемията. Този спад от 28% ще доведе и до загуба на приходи от 14 млрд. евро. Шест по-малки гръцки авиокомпании вече поискаха помощ от държавата.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…