10 300 ракети от началото на годината изстреляни срещу градушките

Сирените не били пуснати, за да не паникьосат столичани
МС даде нови 1,2 млн. лв. за разсейване на облаци
10 300 ракети са изстреляни срещу градоносни облаци от началото на годината до сега. Това съобщи шефът на Изпълнителната агенция за борба с градушките инж. Николай Николов. Изстреляните ракети досега са два пъти повече в сравнение с 2013 г. , когато само 5100 са полетели към облаците. 
Една струва между 300 и 350 евро 
Това означава, че изстреляните ракети са глътнали между 6 и 7 млн. лв. „Цената на брой не е повишавана от години”, допълни инж. Николов. Вчера правителството отпусна 1,2 млн. лв. за купуване на още ракети. Седмица по-рано пък от комисията по бедствия и аварии бяха дадени на агенцията за борба с градушките други 2,5 млн. лв. за купуване на ракети. 
 
Градоносният облак, изсипал ледените парчета в столицата, се е образувал за 7-8 минути над Драгоман. 
Най-силно е била градушката в жк „Люлин”. Автоматично от Агенцията за борба с градушките информация е била изпратена на Военновъздушните сили, Ръководство въздушно движение , Гражданска защита и НИБХ на БАН, обясни инж. Николов. По закон тези институции трябва да бъдат уведомени. 
Населението не можело да бъде предупредено през Фейсбук 
например от Агенцията за борба с градушките. Източници, пожелали анонимност, коментираха, че е имало начин да бъдат пуснати сирените за предупреждение за бедствие в столицата. Това обаче не било направено, за да не доведе до масова паника. 
„Никъде по света ракетите за борба с градушките не защитават населени места а само обработваеми площи”, обясни инж. Николов и допълни – „Дори да имахме обхват, най-много щяхме да постигнем изсипване на градушката на едно-единствено място.” Градоносни облаци вчера са се образували и над Монтана, Белене и в района на Средна гора. 
 
За тази година са разбити 1138 градоносни облака при 727 за миналата година. 
Досега през годината изстреляните ракети са защитили 77 млн. декара площи. По принцип полигоните за борба с градушките могат да опазят 17,3 млн. декара обработваеми площи. Поразени от ледени топчета били само 22 000 дка посеви и то на 35%, отчете инж. Николов. 
 
Разбиха гъсти облаци над Враца
Градоносни облаци бяха разбити вчера над Враца. Фронтът се движеше   в Северна България и имаше сериозна опасност да опустоши района. Инж. Николай Николов, директор на Агенцията за борба с градушките, разясни още, че ракетите, с които разбиват облаците, са пълни със сребърен йодид. „Това е реагент, който влиза във връзка с ледообразуващите вещества. Големите парчета се разбиват и после, докато падат през по-топлите слоеве в атмосферата, се превръщат в капки”, добави Николай Николов
 
Радарът на летището следи облаците в радиус 100-200 км
Радарът ни позволява да имаме информация за облачните системи в радиус от 100-200 км от София. Бурята, която изсипа над София, е засечена още от зараждането й и е проследено нейното движение. Това каза за „Монитор” Веселин Стоянов, директор в „Ръководство въздушно движение” (РВД). „Във Варна също има метереологичен радар, който следи източната половина на страната”, поясни той. „Винаги преди да започнат обстрелите искат информация от нас дали в района няма самолети. Тези полигони работят на височина до 6000-7000 м, а големият поток от самолети обикновено летя между 9000 и 11 000 м.
Затова не се случва често да се спира стрелбата против градоносните облаци. В района на летище София няма такива полигони за противоградова защита. Най-близките са във Видинска и Монтанска област”, добави той.
 
И сградата на МС пострада
Въжета преграждаха достъпа към градината на МС. Сградата на правителството на бул. „Дондуков” 1 също пострада от градушката. Счупени са част от старите прозорци в задната част на сградата, която гледа на юг. Напълно потрошени прозорци няма, защото са двойни. Пострадали са само тези, които са с дървена дограма.
Въжета с надписи „Не преминавай – падащи стъкла” спираха достъпа до градината с беседката и фонтана. Никой от служителите и журналистите, които чакаха да свърши вчерашното правителствено заседание, не наруши забраната. Вчера до обяд част от стъклата още бяха по плочките и в тревата. Градинарят и чистачките събираха вчера цял ден листата и падналите клони от тревата в чували. Кафенето в двора обаче работеше, защото е непосредствено до гранитната зала на „Дондуков” 1. Там нанесени щети от бурята и градушката нямаше.
 
На сол
Екатерина Титова Работници дочупват прозорците на 19-етажна постройка на ул. „Джеймс Баучер” в „Лозенец”. Сградата на „Енергопроект” е над 60-годишна и пораженията по нея са сериозни.

 
Източник: в.Монитор
ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]