24 400 круизни туристи са преминали през Русе

Още 150 круизни кораба се очаква да спрат до края на сезона на пристанището в Русе, съобщи директорът на „Речен надзор – Русе” към Изпълнителната агенция „Морска администрация” капитан вътрешно плаване Иван Жеков, заяви Агенция „Монитор”.

В момента е бумът на посещения на круизни туристи в крайдунавския град. Ако нивото на Дунав не спадне, така ще бъде и през август, прогнозира Жеков. Заради добрите дълбочини от началото на сезона през април до този момент няма отменени корабопосещения. От заявените до края на юли 189 кораба до петък на русенското пристанище бяха спрели 186, показва справката в „Речен надзор”. Общо 24 400 пасажери са преминали през Русе, като от тях 7400 са американци, 7000 – германци, по около 2000 – англичани, французи, австрийци, австралийци и канадци. Няма българи сред круизните туристи, които обикновено избират маршрути по горното течение на реката.

Жеков уточни, че заради събитията в Турция се отменят единствено екскурзиите до Истанбул, но това не пречи дестинациите да се изпълняват до края. Съвсем малка част от туроператорите предлагат по-дълги круизи със спиране в Русе, превозване на желаещите до летището в Букурещ, полет до Истанбул и разглеждане на града, като за това пасажерите си заплащат допълнително.

През август и септември се очаква край Русе да акостират над 100 кораба с туристи, през октомври са заявени 33, а в началото на ноември – шест. Тогава е и краят на сезона. Обикновено туроператорите предпочитат от българските пристанища Русе. Във Видин спират двойно по-малко круизни туристи. Най-слаб е интересът към Свищов и Силистра.

Източник : www.dunavmost.bg

Проект сокол, бдж , изпълнен от Вагонен завод Дряново
ЖП транспорт

Истината за проекта “Сокол”

ноември 28, 2023

Вагонен Завод-ИНТЕРКОМ Дряново е създаден през далечната 1920 год. Това е първото вагонн-о строително предприятие в България, 103 години успяв…