4 транспортни проекта са в риск с финансирането

 

Министър Данаил Папазов заяви, че 4 български проекта са преценени като рискови от управляващия орган на ОП "Транспорт".
В риск са жп проектите Септември – Пловдив, Първомай – Свиленград, в пътния сектор е натрупано закъснение в изграждането на Лот 1 и 2 на „Марица” и 2 и 4 на автомагистрала „Струма”.

Това съобщи министърът при изслушване пред депутатите относно изпълнението и текущото състояние на ОП „Транспорт 2007 – 2013” и програмирането на ОП „Транспорт 2014 – 2020” година, предаде „Фокус”.

Папазов поясни, че двата железопътни проекта са определени като рискови поради забавеното им стартиране в резултат на обжалване на тръжните процедури.

„И друг път съм споменавал за проблемите, които НКЖИ среща и извършването на археологически разкопки. Тези два проблема в голяма степен са преодолени и по двата проекта се работи с усилени темпове”, коментира Папазов.

За пътните проекти той посочи, че има уверение на АПИ, че Лот 2 на АМ „Марица” ще завърши тази година, а Лот 1 в края на тази или началото на следващата година.

Очакванията са, че Лот 4 на АМ „Люлин” също да завърши през 2014 г. и Лот 2 през следващата година.

„По време на проведеното заседание на Комитета на наблюдение како управляващия орган, така и представителите на ЕК бяха уверени от бенефициентите АПИ и НКЖИ, че всички проекти ще завършат в периода на допустимост в настоящия програмен период”, каза още Данаил Папазов.

До момента по програма "Транспорт" не е допусната загуба на средства, като такива считам, че няма да бъдат допуснати и тази година.

Прогнозата ни е да надхвърлим целта за 2014 година с над 190 млн. евро, обясни министърът.

Източник: http://dnes.dir.bg, 19.06.2014г.

ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]