Транспортният министър потвърди информацията на Транспортал: Спират всички поръчки за подвижен жп състав

Министърът на транспорта Гвоздейков: Положението с БДЖ е трагично. "Искам да се извиня на ощетените от железопътния транспорт.

„В петък съм спрял част от обществените поръчки за жп подвижен състав по Плана за възстановяване, в понеделник ще спра останалите“, съобщи транспортният министър Георги Гвоздейков при гостуването си на Лора Крумова в Нова Телевизия. По този начин той потвърди информацията, която нашата медия изнесе още преди два дни. Според него има нарушения в процедурите, които изискват преразглеждане и пускане наново. По думите на министъра самите поръчки имат включено изискване за изграждане от страна на държавата на ремонтни бази, които после да се отдават под наем, което не е ясно по какъв начин ще стане и ще натовари допълнително държавния бюджет. „Коригирането и пускането наново на процедурите ще отнеме около 3 седмици“, обясни Гвоздейков.

Ще направим всичко възможно обществените поръчки както в БДЖ, така и в НКЖИ да бъдат максимално прозрачни за обществото, коментира той.

Георги Гвоздейков вече е провел срещи със здравното министерство във връзка с проекта за хеликоптери за медицинска евакуация. „Добрата новина е, че първата машина ще ни бъде доставена още до края на тази година“, съобщи той

блокада на полскит ефермери и шофьори
Автомобилен транспорт

Европейската комисия се обръща срещу Полша заради блокадата на украинската граница и заплашва със съдебни мерки

декември 4, 2023

Европейската комисия критикува остро блокадата на украинската граница от полски камиони и фермери и предупреди за възможни съдебни дейст…