5,4 млн. тона товари са минали през пристанище Варна от началото на годината

5,4 млн. тона товари са преминали през пристанище Варна до началото на август, съобщи изпълнителният директор на дружеството Божидар Чапаров. Той допълни, че това представлява 60% от заложеното в бизнес плана на компанията, но уточни, че традиционно силните месеци предстоят.
За пристанището ще бъде много трудно да достигне миналогодишните 11 млн. тона товари, които бяха абсолютен рекорд в историята на предприятието. Въпреки това сравнението с първите 7 месеца на 2013 г. показва, че стойностите са сравними. Резултатите до края на юли тази година са с едва 2% по-ниски от отчетеното през същия период на миналата.
 
В структурата на оборота над 41% традиционно се дължат на зърнените товари и контейнерите. Освен тях значителен дял имат товари като въглища и петрококс – 12%, сода насипна и в опаковки – 11%, сярна киселина – 9%, фосфорит насипен – 7%, различни торове – 6%.
До момента има изоставане при зърното, но за сметка на това миналия четвъртък пристигнаха първите тръби за “Южен поток”, които представляват съвсем нов товар за дружеството. По договор предстои разтоварването и складирането на още материали за газопровода на пристанище Варна, което ще увеличи допълнително оборота до края на годината.
 
“Никоя година не прилича на останалите, но успяваме да задържим нивото на преминалите товари от миналогодишните рекордни нива, най-вече заради усилията на мениджърския екип и всеки член на нашия колектив”, каза Чапаров.
Той не пропусна да припомни, че по отношение на пасажерските кораби преминали през Морска гара също може да се очакват необичайно високи резултати. Само до началото на август тази година Варна е била посетена от 11 500 пътници от круизни кораби. Това е четири пъти повече спрямо цялата 2013 г., а основната причина е кризата в Украйна.
Източник: в.Труд