5 начина, по които ултрабързите влакове Hyperloop ще променят живота ни

Това е машината на бъдещето, според Елън Мъск
Проектът Hyperloop на Елън Мъск има за цел да създаде влакът на бъдещето. В Hyperloop се използват капсули, които се движат в разреден въздух. В техническите параметри е указано налягане 100 паскала, което на практика е вакуум, подобен на най-горните слоеве на атмосферата. Ускорението на капсулите става чрез магнитни ускорители, които са едновременно и статори, а самите капсули играят ролята на ротори. Минималното разстояние от 20 милиметра между капсулите се постига благодарение на магнитно поле, пише digital.bg.В Hyperloop се постига скорост от 1220 километра в час, а за по-голямо удобство на пътниците се използва ускорение 0,5g. Мъск вярва, че неговият Hyperloop ще стига от Лос Анджелис до Сан Франциско само за тридесет минути. Това е два пъти по-бързо, отколкото при пътуване със самолет.
 
Ако си мислитео обаче, че най-голямото предимство на бъдещата транспортната система Hyperloop е единствено да ни отвежда по-бързо до крайните ни дестинации, грешите! Много по-голямо ще бъде социалното и икономическото въздействие върху човечеството.

От Tech Insider ще ни разкажат как системата Hyperloop би могла да промени живота ни из основи.

1. Хората ще имат повече време, което ще им позволи да бъдат по-продуктивни

Съвременният транспорт, отнемат много време не само за транспортиране, но и за чакане по гарите, летищата, спирките. Според Броган Бамброган, главен технологичен директор и съосновател на Hyperloop One, системата Hyperloop ще спестява време от много етапи от пътуването, от купуване на билети и поемане на багажа до времето на самото вземане на разстоянието. Това ще бъде постигнато, като Hyperloop станциите бъдат изградени в градските центрове и бъдат включени технологии, които улесняват значително товаренето и разтоварването на багаж и пътници. Освен това, Бамброган каза, че пътниците ще могат да държат багажа си при себе си и ще бъдат изградени системи за автоматично издаване на билети.

2. Много по-бързо и по-ефективно ще се транспортират големите товари

С помощта на системата Hyperloop големите товари ще се транпортират много по-бързо и освен това ще се намалят задръстванията и неудобствата по пътищата причинени от големите тирове.

3. Ще се отворят нови работни места

Изминаването на големи разстояния за броени минути ще даде много възможности на хората. Така например, човек ще може да живее в един град, а да работи или учи в друг и няма да изпитва неудобството на дългите пътувания. Когато Hyperloop стане реалност, бизнеса ще се разрасне, икономиките ще процъфтяват, общностите ще процъфтяват, и живота ни ще се промени коренно.
 
4. Ще можем по-често да виждаме любимите си хора, които живеят далеч от нас

Hyperloop ще ни свързва с хората, които обичаме, но не са близо до нас. Докато интернет и виртуалната реалност ни дават възможност да се свързваме с приятелите и семейството си, много по-ценно е да видим любимите си хора лице в лице. Без значение колко реалистична е VR технологията, ние не можем да прегърнем холограма, нали?

5. Ще изчезнат пристанищата и бреговата линия ще е свободна за хората

Системата Hyperloop може да бъде изградена под вода, което ще освободи бреговата линия. Нещо повече, тъй като Hyperloop се изгражда върху пилони тя заема по-малко място, отколкото на релси за влак или магистрала, което интегрира системата по-добре в околния пейзаж.

Източник: http://m.blitz.bg, 12.06.2016г.