7 декември – Световен ден на гражданската авиация

На 7 декември, в рамките на втори модул на Авиационния форум, беше отбелязан Международния ден на гражданската авиация. Форумът се организира от Асоциацията на българските авиокомпании, Научно-техническият съюз по транспорта и Съюзът на ветераните от БГА, със съдействието на ДП РВД, Летище София ЕАД и ГД Гражданска въздухоплавателна администрация. За участие в модула беше поканен да изнесе презентация г-н Франк Кванте – Главният изпълнителен директор на„Фрапорт Тун Стар Еърпорт Мениджмънт“. Темата: Фрапорт – 15 години концесия на морските летища в България. Присъстваха зам.-министъра на транспорта Христина Велинова; Георги Пеев – генерален директор на ДП РВД ; Христо Ханджиев – изп. директор на „Летище София“ ЕАД; Светослав Станулов, председател на УС на АБА и управител на ИВТ; Ясен Ишев – председател на НТС по транспорта и  членовете на неговия Управителен съвет,  ветерани от гражданската авиация. В изложението си г-н Кванте очерта миналото и настоящето на морските летища, подкрепен от данни за растежа и инвестициите, последиците от Ковид пандемията и опита да се погледне с оптимизъм в бъдещето. Решения като дигитализацията на процесите, зелените проекти и основно подобряване качеството на услугите за клиента, приоретизирането на безопасността на полетите и повишаването на квалификацията на работещите бяха акцент в презентацията.

Присъстващите се обединиха около мнението, че развитието на двете морски летища е добър пример за успешна концесия.

Христина Велинова – зам.министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията поздрави присъстващите за празника и пожела успешно преодоляване на последиците от кризата, засегнала тежко авиационния отрасъл.

От името на Асоциацията на българските авиокомпании поздравление за празника направи Светослав Станулов – председател на АБА. Той подчерта, че като доказала се като авиационна държава, България и българските авиационни специалисти и ръководители по нищо не отстъпват на европейските си партньори. Успешно развитие и доказано място в Европа имат българските авиокомпании, базите за техническо обслужване и ремонт на самолети, Института по въздушен транспорт, който тази година отбеляза своята 50-годишнина като единствен оцелял и развил се през годините от 14-те бивши научно-изследователски института, със своя единствен по рода си в тази част на Европа  симулаторен център.

Васил Рангелов – зам.председател на НТС по транспорта, припомни събитието от преди 15 години, когато беше подписан договора за концесия от тогавашния министър на транспорта Петър Мутафчиев. Изслушвайки направената презентация констатираме факта на едно успешно публично-частно партньорство.

Иван Петков – председател на Съюза на ветераните от БГА предложи текст на поздравителен адрес до всички структури на гражданската авиация, който беше приет от форума:

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ПО СЛУЧАЙ 7-МИ ДЕКЕМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ГРАЖДАНСКАТА АВИАЦИЯ

Уважаеми колеги,

От името на Съюза на ветераните от Българската гражданска авиация, Асоциацията на българските авиокомпании и Научно- техническия съюз по транспорта поздравяваме всички ветерани и работещи днес в системата на  българското въздухоплаване с Международния ден на гражданската авиация.

       През 77-та година от създаването на Международната организация за гражданско въздухоплаване ИКАО, можем да кажем, че въпреки трусовете, които преживяха и световната и българската авиация, те продължават да символизират напредъка на човечеството с високо технологичните си решения и професионализма на своите кадри и с вечния стремеж  към летенето.

       Уверени сме, че и последиците от  настоящата Ковид криза, нанесла тежък удар върху цялата авиация, ще бъдат преодолени, защото сме заедно и обединени – бизнес, наука, държава,  опит и мъдрост.

Бъдещето на авиацията ще бъде по-добро с общите ни усилия.  Никога не забравяме, че е чест и отговорност да работим за него.

 Бъдете здрави!

Честит празник!

Иван Петков – Председател на СВ БГА

инж.Светослав Станулов- Председател на АБА

инж. Ясен Ишев – Председател на НТС по транспорта

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…