април 21, 2021

70 нови екоавтобуса с климатик тръгват из София

До края на септември ще подменим над 50 % от старите автобуси в София. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която присъства на представянето на първите нови 70 от общо 110 автобуса на паркинга пред зала „Арена Армеец”.

110-те автобуса са на стойност 33 млн. лв. без ДДС.

Фандъкова подчерта, че новите автобуси са голяма придобивка за града. Половината от старите автобуси са подменени само за три години.

Още днес по три линии новите автобуси постепенно ще тръгнат. Ще подменим изцяло 12 от градските линии, поясни Фандъкова.

Новите автобуси са климатизирани, нископодови и отговарят на най-високия европейски стандарт, което ще допринесе за по-чист въздух и опазване на околната среда. На тях ще се возят пътниците, които ползват линиите 64, 82, 309, 604, 77, 73, 84, 384, 404 и други.

Йорданка Фандъкова пожела безаварийно пътуване на шофьорите. „Разчитаме, че си дават сметка, че е голяма отговорността на шофьорите”, коментира тя и допълни, че не просто трябва да превозят пътниците от точка А до точка Б, а и да обслужват наличните рампи за хората с увреждания и майките с колички.

Предстои до няколко седмици да бъде обявена и новата процедура за още 30 нови автобуса. Те са на стойност 8,5 млн. лева. Парите са налице, тъй като са били спестени от обществената поръчка, проведена за първите 110 автобуса.

Йорданка Фандъкова обяви, че продължават нататък, за да може през 2019 г. да изпълнят програмата, която гарантира, че тогава всички автобуси ще са на възраст до 7 години.

Фандъкова уточни, че подменят автобуси, които са на възраст над 30 години. Тя припомни, че и 90 % от тролейбусите са подменени. С пълни сили върви и строителството на метрото. Пристигат и новите трамваи, които се очаква да бъдат пуснати в движение през септември.

В края на октомври се очаква да бъде пуснат пилотно по една линия и тестов електробус.

На събитието присъства и транспортният министър Ивайло Московски, който пожела безаварийно пътуване.

Вицепрезидентът на фирмата „Юйтун” Ху Фън Дюй похвали правителството, че реализира проекти, които са за доброто на хората. Той изтъкна, че фирмата, която представлява, е продала над 67 000 автобуса за миналата година.

Източник : www.news.bg

Градски транспорт

В Младост 4 си паркират под прозорците, пазят си място със стари гуми

Паркирането в столичния район „Младост“ е толкова проблемно, колокото и в останалите райони на София. Там обаче са си въвели вътрешни правила. Паркомястото се запазва със стара гума. За нередностите […]

Воден транспорт

Оборудваме речните и морски пристанища със съоръжения срещу експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на високоспециализирани съоръжения за превенция и реагиране […]

ЖП транспорт

Интермодалната логистика Изток-Запад ще увеличи железопътните превози между Азия и Европа

Интермодалната логистика изток-Запад, разработчикът на Източно-Западната порта (EWG) и казахската EuroTransit Group подписаха споразумение за увеличаване на железопътния товарен трафик между Азия и Европа и за да се направи възможен […]

Сподели