7 минутна градушка валя над София, наводни улици и булеварди

Около 17ч. над София валя силен дъжд, придружен с едра градушка. Бурята взе една жертва – мъж, който е бил затиснат от дърво в Борисовата градина.
Жертвата е на 70 години и е премазана от дърво, намирало се на територията на частен имот – двор на заведение. Метеоролозите съобщиха, че на моменти поривите на вятъра в София са достигнали 100 км/ч.
Градушката, която в различните части на града беше голяма от грахово зърно до малко яйце, причини и материални щети, затрудни движението по ключови пътища, спря временно част от градския транспорт, имаше проблем с електричеството в някои квартали и затрудни мобилните комуникации.
Читатели на “Дневник” съобщиха за щети в центъра на София и кварталите “Лагера”, “Люлин”, “Лозенец”, “Младост”, “Красно село”, “Белите брези”, “Студентски град”, “Витоша”, “Стрелбище”, “Мусагеница” и “Нови Искър”. “Най-силно пострадали са районите “Люлин” и “Модерно предградие”, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в “Туитър”.
Има много паднали дървета и клони, както и счупени прозорци на коли и сгради.
По-рано от общината съобщиха за паднало дърво върху автомобил с хора до бл. 48 в кв. “Младост” 1. Около 19ч. двамата души бяха извадени невредими. Двама мъже бяха извадени невредими от кола, затисната от дърво, на ул. “Пиротска” и ул. “Стефан Стамболов”.
Сградата на централата на Спешна помощ също е наводнена, съобщиха служители на институцията.
Движението беше затруднено в голяма част от града. Кръговото кръстовище на Телевизионната кула от бул. “Драган Цанков” до бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” беше затворено. Спряно беше движението на трамваите при надлез Надежда.
Фандъкова съобщи още, че движението по бул. “България” също беше спряно, а по-късно в посока центъра беше отворено. Голяма локва пречи да бъде пуснато платното от центъра към кварталите. На Сточна гара движението също беше изцяло спряло.
Към 19 ч. движението по бул. “България” в посока към центъра беше отворено. На Сточна гара също вече се движат автомобили. Има доста изпочупени светофари. “Работят всички екипи и са мобилизирани Улично осветление и ЧЕЗ”, съобщи Фандъкова.
Затворено беше и част от кръстовището на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, съобщи репортер на “Дневник”. Обходните маршрути и в късния следобед има задръстване.
Метрото се движи по график, като в някои от подлезите е влязла вода.
Екипите на почистващите фирми са мобилизирани да отстраняват всички паднали клони, дървета и осигурят нормалното движение в града. Служители на “Пожарна безопасност и защита на населението” също работят по отводняване на обекти в столичните квартали “Люлин”, “Модерно предградие” и “Филиповци”.
Източник: в.Дневник
Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…