7 минутна градушка валя над София, наводни улици и булеварди

Около 17ч. над София валя силен дъжд, придружен с едра градушка. Бурята взе една жертва – мъж, който е бил затиснат от дърво в Борисовата градина.
Жертвата е на 70 години и е премазана от дърво, намирало се на територията на частен имот – двор на заведение. Метеоролозите съобщиха, че на моменти поривите на вятъра в София са достигнали 100 км/ч.
Градушката, която в различните части на града беше голяма от грахово зърно до малко яйце, причини и материални щети, затрудни движението по ключови пътища, спря временно част от градския транспорт, имаше проблем с електричеството в някои квартали и затрудни мобилните комуникации.
Читатели на „Дневник“ съобщиха за щети в центъра на София и кварталите „Лагера“, „Люлин“, „Лозенец“, „Младост“, „Красно село“, „Белите брези“, „Студентски град“, „Витоша“, „Стрелбище“, „Мусагеница“ и „Нови Искър“. „Най-силно пострадали са районите „Люлин“ и „Модерно предградие“, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в „Туитър“.
Има много паднали дървета и клони, както и счупени прозорци на коли и сгради.
По-рано от общината съобщиха за паднало дърво върху автомобил с хора до бл. 48 в кв. „Младост“ 1. Около 19ч. двамата души бяха извадени невредими. Двама мъже бяха извадени невредими от кола, затисната от дърво, на ул. „Пиротска“ и ул. „Стефан Стамболов“.
Сградата на централата на Спешна помощ също е наводнена, съобщиха служители на институцията.
Движението беше затруднено в голяма част от града. Кръговото кръстовище на Телевизионната кула от бул. „Драган Цанков“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ беше затворено. Спряно беше движението на трамваите при надлез Надежда.
Фандъкова съобщи още, че движението по бул. „България“ също беше спряно, а по-късно в посока центъра беше отворено. Голяма локва пречи да бъде пуснато платното от центъра към кварталите. На Сточна гара движението също беше изцяло спряло.
Към 19 ч. движението по бул. „България“ в посока към центъра беше отворено. На Сточна гара също вече се движат автомобили. Има доста изпочупени светофари. „Работят всички екипи и са мобилизирани Улично осветление и ЧЕЗ“, съобщи Фандъкова.
Затворено беше и част от кръстовището на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщи репортер на „Дневник“. Обходните маршрути и в късния следобед има задръстване.
Метрото се движи по график, като в някои от подлезите е влязла вода.
Екипите на почистващите фирми са мобилизирани да отстраняват всички паднали клони, дървета и осигурят нормалното движение в града. Служители на „Пожарна безопасност и защита на населението“ също работят по отводняване на обекти в столичните квартали „Люлин“, „Модерно предградие“ и „Филиповци“.
Източник: в.Дневник
Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]