7 минутна градушка валя над София, наводни улици и булеварди

Около 17ч. над София валя силен дъжд, придружен с едра градушка. Бурята взе една жертва – мъж, който е бил затиснат от дърво в Борисовата градина.
Жертвата е на 70 години и е премазана от дърво, намирало се на територията на частен имот – двор на заведение. Метеоролозите съобщиха, че на моменти поривите на вятъра в София са достигнали 100 км/ч.
Градушката, която в различните части на града беше голяма от грахово зърно до малко яйце, причини и материални щети, затрудни движението по ключови пътища, спря временно част от градския транспорт, имаше проблем с електричеството в някои квартали и затрудни мобилните комуникации.
Читатели на „Дневник“ съобщиха за щети в центъра на София и кварталите „Лагера“, „Люлин“, „Лозенец“, „Младост“, „Красно село“, „Белите брези“, „Студентски град“, „Витоша“, „Стрелбище“, „Мусагеница“ и „Нови Искър“. „Най-силно пострадали са районите „Люлин“ и „Модерно предградие“, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в „Туитър“.
Има много паднали дървета и клони, както и счупени прозорци на коли и сгради.
По-рано от общината съобщиха за паднало дърво върху автомобил с хора до бл. 48 в кв. „Младост“ 1. Около 19ч. двамата души бяха извадени невредими. Двама мъже бяха извадени невредими от кола, затисната от дърво, на ул. „Пиротска“ и ул. „Стефан Стамболов“.
Сградата на централата на Спешна помощ също е наводнена, съобщиха служители на институцията.
Движението беше затруднено в голяма част от града. Кръговото кръстовище на Телевизионната кула от бул. „Драган Цанков“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ беше затворено. Спряно беше движението на трамваите при надлез Надежда.
Фандъкова съобщи още, че движението по бул. „България“ също беше спряно, а по-късно в посока центъра беше отворено. Голяма локва пречи да бъде пуснато платното от центъра към кварталите. На Сточна гара движението също беше изцяло спряло.
Към 19 ч. движението по бул. „България“ в посока към центъра беше отворено. На Сточна гара също вече се движат автомобили. Има доста изпочупени светофари. „Работят всички екипи и са мобилизирани Улично осветление и ЧЕЗ“, съобщи Фандъкова.
Затворено беше и част от кръстовището на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщи репортер на „Дневник“. Обходните маршрути и в късния следобед има задръстване.
Метрото се движи по график, като в някои от подлезите е влязла вода.
Екипите на почистващите фирми са мобилизирани да отстраняват всички паднали клони, дървета и осигурят нормалното движение в града. Служители на „Пожарна безопасност и защита на населението“ също работят по отводняване на обекти в столичните квартали „Люлин“, „Модерно предградие“ и „Филиповци“.
Източник: в.Дневник
Градски транспорт

Граждани проплакаха: Поражения и в жилищата край метрото в „Хаджи Димитър“

 Редактор: Ралица БратановаP Три дни след като метрото в района на „Хаджи Димитър“ спря, а релсите се надигнаха наши зрители сигнализираха – започват същите процеси и в близките до проблемната метростанция жилищни блокове.  […]