Ангел Попов, зам.-министър на транспорта: Не съм взимал рушвети от никого

Нова Телевизия, Здравей България

Водещ: Добро утро, господин Попов, здравейте. Гостували сте и друг път в нашето студио, точно в един период, в който се говореше отново за разрешения и за пари, които са взети, а не са върнати. Добре дошли.

Ангел Попов : Добре заварили.

Водещ: Прокуратурата обаче този път, може би заради вдигане на политическата октава и на толкова шум, каза, че ще направи проверка, ще провери тези твърдения. Има ли такава ситуация, при която вие в един по-стар етап, преди да сте част от кабинета, сте злоупотребявали по някакъв начин с пари за издаване на разрешителни? Това е въпроса.

Ангел Попов : Благодаря за поканата. С голям интерес слушах всички ваши предшественици и ще отговоря по следния начин. Това е претоплена гозба, няма да кажа другата българска дума, която е нарицателна, претоплена гозба. Това беше преди пет месеца и тогава част от бранша, който в момента претопля манджата, пак повдига този въпрос. На мен ми бяха извършени много сериозни проверки. Искам само да кажа следното, аз съм завел дело срещу един от господата, който е писал против мен. Сега ще заведа още две дела – едното ще бъде и против депутата господин Свиленски.

Водещ: Георги Свиленски, който пуснахме сега?

Ангел Попов : Точно така, за изричане на неверни данни. Искам само нещо да споделя, аз не съм член на нито една партийна група, която се намира в момента в Народното събрание. Аз съм един от квотата на НФСБ и не съм член на НФСБ. На мен не ми е оказван никакъв натиск да бъда член на такава организация. Но по никакъв начин няма да разреша да ми се петни името и аз ще го докажа. И пред вас заявявам, че парите, които ще спечеля от делата, ще ги даря за пострадали от катастрофи. Ще ви кажа защо пострадали от катастрофи – никой няма да ни прости успеха на тези пет месеца, никой няма да ни го прости. По никакъв начин.

Водещ: Добре, да тръгнем по хронология, понеже случая ви се налага наистина да го коментирате – един път като ви назначиха, сега втори път при избухването на този скандал, вие сте епизод от ескалацията на едни обвинения. Но кого съдите освен Свиленски, преди това за предишните обвинения?

Ангел Попов : Аз преди това съдя господина, който е написал, че 2012 година ми е предоставил някакви средства, които аз трябвало да предам на еди кой си, той да предаде на еди кой си и оттатък до министър Московски . Това са абсолютни лъжи и неверни неща. Затова казах, че аз ще спечеля делата и ще даря всички тези средства на вас и заедно ще ги разпределим на пострадали от катастрофи. Ако не беше се самосезирал господин Цацаров, щях аз да се сезирам, бъдете сигурни в това.

Водещ: Добре, разбирам. Понеже не сме, тази хронология сигурно е ясна за всички, тук имаше представители – Йордан Арабаджиев, Красимир Лалов, аз си припомних вчера от нашия архив.

Ангел Попов : Това беше преди пет месеца. Вие в момента попитахте ли бранша дали има такова отношение към мен? Попитахте ли бранша…

Водещ: Нещо друго искам да ви попитам. Понеже бранша е наясно и следи всички тези проблеми, които…

Ангел Попов : Какво е наясно бранша?

Водещ: Наясно е какво се е случило и за какви разрешителни става въпрос, а ние не сме наясно. Затова искам да ви попитам, да разкажете. Има един господин, който е писал срещу вас, че вие сте взимали пари от името на…

Ангел Попов : Че съм взел пари от него, а не че съм взимал пари от.

Водещ: От него, който се занимава с превози.

Ангел Попов : Който се занимава с превози.

Водещ: А вие тези пари по неговите твърдения…

Ангел Попов : Е трябвало да ги препредам на един господин, той на втори, а третия…

Водещ: За какво?

Ангел Попов : За някакъв вид разрешителни, така наречените СЕМТ. Само едно лирическо отклонение…

Водещ: А защо му е на този човек да ви клевети, какъв е конфликта ви с него?

Ангел Попов : Аз нямам конфликт с него.

Водещ: Ама нещо е станало, за да напише, че го правите вие, не го е написал, че аз го правя.

Ангел Попов : Само да ви кажа, че аз нямам конфликт с никого. Но искам да ви кажа следното, тази методология, която в момента България използва за раздаване на тези СЕМТ разрешителни, миналата седмица в Москва, на голям транспортен форум присъстваха 59 държави. Всичките 59 държави ще възприемат начина на разпределение, методиката за разпределение на същите тези разрешителни. Това е решено след една среща на…

Водещ: За какво са те, опитвам се пак да върна към конкретиката?

Ангел Попов : Това са многократни разрешителни за транспорт.

Водещ: Които разрешават какво на един превозвач, фирма или камион?

Ангел Попов : Които разрешават многократно един превозвач да влезне в определена държава или да премине през определена държава. Само искам да ви кажа, че методологията е изключително добра. И те ме упрекват, че аз съм взел някакви пари и съм успял да манипулирам тази методология, която ще я приемат 59 държави, господин Николаев.

Водещ: Има ли сума, която ви е дадена по някакъв начин…

Ангел Попов : Няма сума, няма сума. Аз ви казвам, спирам да говоря по този въпрос – има съд, има прокуратура.

Водещ: Защо този човек, жалбоподателя, ако нещата са такива каквито вие ни ги разказвате, има интерес да пише жалба?

Ангел Попов : Това въобще не ме интересува.

Водещ: А би трябвало, защото заради това говорим в момента.

Ангел Попов : Аз ви казах следното, има съд, има прокуратура. Българският съд е достатъчно компетентен, прокуратурата е достатъчно компетентна. Искам обаче нещо да ви кажа…

Водещ: Всеки човек като възникнат такива казуси, има обяснения на какво евентуално се дължат те.

Ангел Попов : Аз нямам обяснение защо този човек е написал…

Водещ: Анонимен ли е този човек, познавате ли го?

Ангел Попов : Познавам го, разбира се.

Водещ: Откога го познавате?

Ангел Попов : Аз го познавам може би от десет години.

Водещ: Приятел ли ви е?

Ангел Попов : Не.

Водещ: Защо тогава се явява в живота ви…

Ангел Попов : Не мога да ви кажа, хайде да спрем. Искате ли нещо да ви кажа, искате ли да ви покажа какво сме направили за петте месеца заедно с бранша. Защо вие вчера не попитахте, защо вчера не попитахте бранша какво е отношението в момента към мен и съответно към Министерство на транспорта ? Само искам да ви кажа, че министър Московски ми е гласувал на мен доверието и аз ръководя групата, която в момента разделя Закона за движение по пътищата – изключително важен закон. В момента ние ще въведем Закона за сервизите, в момента сме спрели на 99.9.

Водещ: Разбира се, това е повод и за следващи интервюта. Ние показахме в сервизите какви мошеници на някои места има, знаем го това. Не искам да оставаме с впечатлението, че правим интервю, в което се задават важните въпроси, по които ви атакуват, а пък вие искате да говорите за други теми, които са по-лесни.

Ангел Попов : Аз ви казах, има съд, има и прокуратура. Ако това се докаже, аз ви казах, парите ще дам.

Водещ: За мен е важно, ако политическо лице на такова високо ниво каквото е зам.-министър, е атакувано и ако е атакувано несправедливо, за мен е важно да разбера предисторията защо.

Ангел Попов : Не ви разбирам въпроса.

Водещ: Въпроса е защо този човек ви атакува, какво е вашето обяснение? Казахте, че го познавате от десет години и че ви клевети. С каква цел?

Ангел Попов : Аз не мога да ви кажа с каква цел ме клевети. В момента ние сме засегнали много интереси, ние спряхме изключително голяма корупция. Преминахме през един много тежък етап – имаше промени на ниво директори, смяна, включително подадени документи към прокуратурата.

Водещ: Тоест има засегнали лица, които в момента искат да претоплят гозбата както казвате?

Ангел Попов : Тя е претоплена гозбата, много засегнали лица има.

Водещ: Кой например или каква група?

Ангел Попов : Не мога да ви кажа. Само ще ви кажа няколко цифри, ако ми позволите. Месец юли, август и септември 2017 година на територията на България са проверени 20 118 автомобила, извършени са 299 измервания на превишаване на допустимото тегло. Ако ме слушат в момента превозвачите, много добре разбират за какво става въпрос. Съставени са 2008 акта, приложени са 420 принудителни административни мерки, за тези неща са събрани една огромна сума. Следващото нещо, това, което ние извършваме и колегите са извършили, отнети са 81 броя лицензи за недоказана финансова стабилност. От един месец в Министерство на транспорта , по-специално изпълнителна дирекция Автомобилна администрация има пряка връзка с НАП.

Водещ: Да, аз сега си давам сметка, че те не ви атакуват заради вашата работа, те дори не казват, че не се справяте добре. Те дори нямат забележка към професионалните ви качества, а връщат към това какво е станало 2011 година.

Ангел Попов : Ами нека да го връщат. Аз затова казах, аз съм завел дело, съдът ще реши и прокуратурата ще реши. Искам нещо друго да ви кажа, вие знаете ли какво постижение – заедно с бранша, с голяма част от бранша, с изключение на една много малка част от бранша, това е позиция на всички български евродепутати по отношение на така наречения социален стълб. Тук са се подписали всичките шестнадесет, без изключение.

Водещ: Да, да, аз ви казвам, всъщност те не ви атакуват за вашата дейност, а за някакви пари.

Ангел Попов : Ами добре, защо не ме атакуват за моята дейност?

Водещ: Защото, не знам защо.

Ангел Попов : Пред вас искам да кажа, моля ви, ако някой ви се обади, лице, браншова организация, фирма, която е позвъняла и е поискала среща с нас и не се е осъществила, моля да се появи пред екрана.

Водещ: А твърдите ли, че действително, натъртихте на два пъти, че отношението дори на тези, които от нашето студио ви атакуваха в началото, бяха недоволни.

Ангел Попов : Кои са недоволни?

Водещ: Красимир Лалов и Йордан Арабаджиев, че към момента вече са със сменено отношение, казвате към вас.

Ангел Попов : Много ви моля вие това да го проверите, аз не искам да го твърдя. Искам да се свържете с целия бранш.

Водещ: Добре, ще се свържем. Защото тогава те казаха следното, Националното сдружение му е предоставило определен вид стоки, които той така и не заплати. През 2011 те ни бяха партньори, тогава той злоупотреби с имената на председателя на сдружението и във връзка с издаването на едни разрешителни. Премиерът е информиран. Това са казвали към онзи момент действително.

Ангел Попов : Това са същите претоплени манджи. Аз ви казах, завел съм дело, това са изключително несериозни и клеветнически неща. Няма да оставя някой да ми петни името. Аз ви казах – ще заведа нови две дела, едното ще бъде към господин Свиленски, който вчера в парламента пак се опита. Няма човек, който да ни прости успеха, разберете, няма човек. 4 процента е, не искам да повтарям думите на преди малко стоящите. Вие разбирате ли, че…

Водещ: Кое е 4 процента?

Ангел Попов : Увеличението на БВП. Вие знаете ли, че нашите международни превозвачи, тоест шофьорите, получават абсолютно равностойна командировка и заплащане както са европейските. Само че в момента имаме изключително голям проблем, този проблем е така наречения част от Закона Макрон. Както знаете…

Водещ: Добре, това са други теми, вие сте се подготвили по всички теми.

Ангел Попов : Ама това са сериозните неща, за които трябва да говорим, това е основното.

Водещ: Кой иска да ви отстрани, тогава така да чуем вашата версия.

Ангел Попов : Е как кой иска, аз ви казах, никой няма да ни прости успеха – в момента имаме изключително добър успех. Екипите в Брюксел и в София работят прекрасно. В момента в ИП „Автомобилна администрация”, на която аз съм нейн ръководител, тоест част от моите задължения е, работи изключително добре. Ние на 100 процента сме спрели продаването на книжки, ние в момента сме спрели на 100 процента минаването на теоретичните изпити на хора, които са неграмотни и необучени. И това мога да го докажа в цифри. Ние ежедневно се…

Водещ: Да, да, няма спор.

Ангел Попов : Е добре, дайте да говорим за хубавите неща. Говорете с бранша, нека да станат и да кажат – господин Попов и Министерство на транспорта в тези пет месеца не направи това, това, това. Това е важното в момента да се говори.

Водещ: Вие чухте за какво ви атакуват, за какво ще бъде проверката. Благодаря ви, уточнихте, че нямате никакви притеснения и ще си търсите правата в съда и че това е претоплена манджа. Познавате човека, който е писал срещу вас, обаче не ни казвате подробности за него, може би на следващ етап.

Ангел Попов : А какви подробности да кажа за него.

Водещ: Ами този е такъв и такъв, познаваме се, имахме конфликти и мотивиране. Човек трябва да има обяснение, защото на тази отговорна позиция заместник-министър на транспорта човек трябва да си обяснява нещата, които не са изречени.

Ангел Попов : Господин Николаев, знаете ли в момента колко лесно се манипулира един човек. Аз в момента мога да изкарам сто човека, че са дали пари на този господин.

Водещ: Е как така?

Ангел Попов : Е как така, много лесно.

Водещ: Как ще ги изкарате?

Ангел Попов : Ами много лесно, ще ги изкарам.

Водещ: Е как ще го мотивирате?

Ангел Попов : Е как ще ги мотивирам, как е мотивиран този човек, как е мотивиран този човек.

Водещ: В смисъл, че можете да платите на 100 човека, които да го обвинят него.

Ангел Попов : Не, аз няма да платя, не е нужно да плащам.

Водещ: А какво?

Ангел Попов : Разбирате ли в момента колко лесно се манипулират хората.

Водещ: Ами аз не мога да изкарам сто човека и да твърдят нещо, което не мислят и затова питам как.

Ангел Попов : Ами как, аз не искам да коментирам – има съд, има прокуратура. Прокуратурата е много добре да се сезира, съжалявам, че не я сезирах аз в началото, за да бъде, всичко това да мине и да няма какво да ни търсят, а да си говорим само за хубави неща.

Водещ: Все повече се плаша от ситуацията в една държава, където една неистина, всички го приемаме за нормално, може да бъде сглобена и това се обяснява като нещо обичайно. Мога да изкарам 100 човека за това, много да изкарам за онова.

Ангел Попов : Само да ви кажа, много хора сме засегнали, много хора вероятно ще засегнем. Сивия бизнес в момента въобще не му е приятно. Вие знаете ли, ние вкарваме Закона за сервизите, това е изключително важно.

Водещ: Благодаря ви, ще говорим и за това конкретно, понеже и ние, и „Господари на ефира” са се занимавали със сервизи, но и вие. Благодаря ви, Ангел Попов , зам.-министър на транспорта . Благодаря ви.

Ангел Попов : И аз ви благодаря.