Ангел Забуртов: Отличници сме в Европа по дигитализация на пристанищните услуги

„България е една от водещите държави по дигитализация на пристанищните услуги. Ние дори сме отличници в Европа и след две години ще може да се похвалим и с внедряването на новата електронна платформа PCS“. Това заяви генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) Ангел Забуртов по време на представянето на Общата визия на Система за електронен обмен на информация в българските пристанища (Port Community System – PCS) във Варна и Бургас съответно на 20.06.2018 г. и на 21.06.2018 г. Системата беше представена пред заинтересованите страни – експерти от държавни институции и представители на морския бизнес. По думите на Забуртов системата е създадена за потребителите и колкото по-активни са те, толкова по-добре ще функционира и тя.

От своя страна ръководителят на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ Галина Василева припомни, че ДППИ е бенефициент на програмата още от предишния програмен период 2007-2013 г., в рамките на който предприятието реализира много важни проекти, най-значимият от които е „Информационна система за управление на трафика на плавателни съдове (VTMIS) – фаза 3”. „Радваме се, че и през настоящия програмен период държавното предприятие продължава да надгражда информационните системи, които изгради през годините, да ги усъвършенства с цел да се предоставя една по-качествена модерна услуга за всички ползватели“, коментира тя.

Представителят на компанията изпълнител Стефано Темпорини припомни, че първите PCS системи започват да функционират в края на седемдесетте години. По думите му стъпка по стъпка все повече пристанища въвеждат системата като необходимост, свързана с тяхната конкурентоспособност и във връзка с обмена на електронна информация между бизнеса и държавните институции.

Въвеждането на PCS системата е изцяло фокусирано върху постигането на повишаване на ефективността и конкурентоспособността на транспортния сектор. Внедряването й ще доведе до оптимизация и автоматизация на пристанищните и логистичните процеси чрез еднократно подаване на данни, повишаване на ефективността на координацията между участниците в логистичната верига, повишаване скоростта на работните процеси, прозрачност на информацията и информация в реално време, подобряване на условията на околната среда чрез намаляване на емисиите, проследимост през цялата логистична верига и намаляване на употребата на хартия. Информацията в системата ще бъде на разположение чрез общ интерфейс на всички оправомощени заинтересовани страни от пристанищната общност, в съответствие с тяхното участие и ниво за достъп.

Проектът се финансира със средства на ЕС от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Р България чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014–2020 г.

 

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…