Автобусни превозвачи протестират на летище Бургас

Представители на 25 превозвачески фирми са категорични, че таксата от 400 лева на година трябва да отпадне, предаде "Фокус".
 
От Летище Бургас коментираха, че таксата е адекватна и категорично заявиха, че тя няма да бъде премахната.
 
Протестът продължава до 12:30 часа. 

 
Той допълни, че тези, които обслужват изпращащи трансфери ще имат възможност да превозят туристите, заминаващи от летище Бургас. 
 
По думите му, в периода на протестните действия кацат 7 самолета с руски, немски и английски туристи.
 
„Ние сме недоволни от високите такси за достъп до летищата. Смятаме, че те са неправомерни, незаконосъобразни, нямат основание и са в противоречие на Закона за защита на конкуренцията”, смята Попов.
 
Той припомни, че до 2010 г. не е имало такси за достъп. В периода 2010 – 2013 цената за целия сезон е била 80 лв. А от 2013 и 2014 исканата такса е 4000 лв или 60 лв на месец. 
 
Попов пресметна, че за петте месеца, в които оперират в летния сезон ще трябва да платят минимум 300 лв за автобус. 
 
Официалната позиция на летището преди време беше, че превозвачите са имали достатъчно време, за да калкулират нови условия на туристите, включвайки и новите такси, като според тях тази такса разпределена между всички туристи би била незначително малка.
 
Попов отговори на тези твърдения с това, че положението на туристическия пазар са толкова конкурентни, че дори вдигане с 30 евро цента да се вдигне пакета, предлагащ на туристите ще се усети отлив.
 
"При тази стегнация, от 30-40% на всички пазари е откровен рекет да се вдигат така таксите”, смята превозвачът. 
 
Попов изрази надежда, че този път управата на Летището ще им обърне внимание и ще „седнат на масата на преговорите”. 
 
Следващите действия, според него, ще бъдат да спират автобусите си на входа на летището без да влизат и да се налага да заплащат таксата и така туристите, заедно със своя багаж ще трябва да минат разстоянието от половин километър пеша до терминалите.
 
Протестът на превозвачите в понеделник ще е втория поред  след като преди 10 дни проведоха протестно шествие до аеропорта. 
Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…