Автомагистрала „Струма“ готова до Благоевград през Март.2015г.

– 37-километровият участък на „Струма“, по който усилено се работи, ще бъде готов в срок
– Археолози проучват 12 обекта по трасето на магистралата – обещават сериозни открития
– От Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията увериха, че парите за строителство, археологически разкопки и екологични мерки се изплащат редовно.
 
Изграждането на Лот 2 от магистрала „Струма“ продължава на пълни обороти и отсечката между Дупница и Благоевград ще бъде готова в срок – през март 2015 г. Така още следващото лято българите, тръгнали на почивка в Гърция, ще пътуват по-бързо и по-сигурно. Автомагистрала “Струма” е част от Трансевропейската транспортна мрежа по направление на Общоевропейски транспортен коридор ІV, така че със завършването й ще се повиши трафикът и ефективността на товарните превози от Европа през България до пристанищата на Бяло море.
 
Вече са завършени 20% от строителните работи, отчете министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов след инспекция на 37-километровия участък. Стойността му е 358 млн. лв. Проектът включва изграждането на четири пътни възела, два тунела с дължина по 500 метра, шумозащитни прегради, селскостопански подлези и надлези и други.
„До момента изпълнението на Оперативна програма „Транспорт“ се движи с добри темпове, като на този етап няма забавяне в плащанията към бенефициентите“, съобщи министър Папазов. По думите му около 60% от бюджета на програмата вече е разплатен.
 
Редом със строителите ударно копаят и археолозите. Те работят на 12 обекта по протежение на 37-километровото трасе от Дупница до Благоевград – в землищата на Дупница и Кочериново, както и на селата Джерман, Мурсалево и Блатино. Средства за археологическите разкопки също са осигурени – Агенция „Пътна инфраструктура“ преведе 4,7 млн. лв. на Националния археологически институт с музей при БАН. Археолозите обещават въпреки дъждовното време да приключат в договорения срок – края на август. Най-големи открития се очакват да бъдат направени в неолитното селище край Мурсалево, което е първата известна цивилизация в Европа, смята археологът проф. Васил Николов. То е било открито през 20-те години на миналия век. Досега обаче не е било проучвано, а трасето на аутобана минава точно през него и учените използват сега тази възможност.
 
„Няма да пречим на строителството”, обеща професорът при срещата си с министър Данаил Папазов.
Вече са открити очертанията на улиците на древното селище, както и редица артефакти. Сред находките на един от обектите са бронзови монети от ІІІ до VІ век, които най-вероятно са укрити по време на хунските нашествия.
Освен с археолозите, строителите се съобразяват и със задължителните екологични изисквания. Екомерките по Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на трасето струват близо 1,2 млн. лв. В тази сума не са включени шумозащитните огради (приблизително 1,5 млн. лв), нито задължителната „заешка ограда“ (близо 1 млн. лв).
 
В момента в процес на изграждане са общо 58,24 километра от автомагистрала „Струма“. Изграждането на последния лот 4 от „Струма“ от Сандански до ГКПП „Кулата“ е в по-напреднал етап и ще бъде завършен през октомври, посочи министър Папазов.
В процес на подготовка е изграждането на най-трудния участък на „Струма“ – от Благоевград до Сандански (Лот 3), през Кресненското дефиле. Самото строителство ще се извърши през следващия програмен период на ОП „Транспорт“ – 2014-2020 г.
Източник: в.ТРУД
Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]