България и Египет работят за установяване на редовни полети между двете страни

министър гвоздейков и неговият колега от Египет.
Източник: EPA/БГНЕС

Министърът на транспорта и съобщенията на България, Георги Гвоздейков, и министърът на гражданската авиация на Египет, Мохамед Аббас Хелми, обсъдиха подписването на ново споразумение за въздушен транспорт. Споразумението ще осигури необходимите условия за редовни въздушни линии съгласно законодателството на Европейския съюз (ЕС) и ще спомогне за развитието на търговските взаимоотношения и достъпа до различни пазари на въздушните превозвачи.

Министър Гвоздейков подчерта, че транспортът е приоритетна област в икономическите отношения между двете страни и засилването на сътрудничеството във въздушния транспорт ще допринесе за намаляване на ограниченията по маршрутите, увеличаване на честотата на полетите и създаване на възможности за по-гъвкаво ценообразуване. Освен това, новото споразумение ще бъде от полза за развитието на туристическите и бизнес пътувания между двете държави.

Действащият към момента двустранен документ за въздушен транспорт между България и Египет е подписан през 1959 година и не позволява назначаването на превозвачи от ЕС, освен български, по установените въздушни маршрути между двете страни. През 2016 година в София бе подписан Меморандум за разбирателство между въздухоплавателните власти на двете страни, като бяха утвърдени четири въздушни линии от София до Кайро, Хургада, Луксор и Шарм Ел Шейх. В момента не се осъществяват редовни директни полети между България и Египет.

Министър Гвоздейков: Има шест лицензирани болнични летища

По време на визитата си в Египет, министър Гвоздейков се срещна и с министъра на транспорта на Египет, Камел Ал-Уазир. Двамата обсъдиха стъпки за задълбочаване на сътрудничеството в областта на жп и морския транспорт, както и възможността за откриване на Ро-Ро линия между пристанището в Бургас и египетските пристанища Александрия/Дамета. Египетската страна заяви интерес към концесионирането на българските пристанища и сподели своя опит при изграждането на инфраструктура за скоростни влакове.

Гвоздейков и заместник-министърът на транспорта, Анна Михнева-Натова, бяха част от делегацията, водена от вицепремиера и министър на външните работи, Мария Габриел, която беше на посещение в арабската държава.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…