България може да разчита на спешна медицинска помощ по въздух

Медицински хеликоптери, 3 милиона лева допълнително за закупуването им
Медицински хеликоптер

България вече разполага с въздушна линейка, която ще предоставя спешна медицинска помощ, съобщи служебният транспортен министър Георги Гвоздейков. Новината беше обявена първоначално в предаването “Денят започва с Георги Любенов” на БНТ.

На хеликоптерната площадка на болница “Света Анна” вече могат да кацат хеликоптери не само след тренировъчни полети, но и след реални спасителни мисии. Това е първата въздушна линейка, която е на разположение на медицинския персонал за оказване на помощ от въздуха.

В предаването служебният транспортен министър съобщи също, че вече стартира активна програма за обучение на пилоти, която се изпълнява от оператора Хелимед сървисиз. Според министъра това обучение е насочено към осигуряване на необходимия летателен персонал за спешната медицинска помощ във въздуха.

Прочетете още: Георги Гвоздейков: Ремонтът на коловозите на Централна гара ще продължи над година

„Снощи получих доклад от оператора, че обучението на всички пилоти е завършено успешно и от вчера операторът вече работи и може да извършва дейности по спешна медицинска помощ. Вече са придобити пълните права, както изисква регламентът, предстоят още координации с Министерството на здравеопазването, което управлява спешната медицинска помощ. Линейката е на разположение за използване“, добави министър Гвоздейков.

Планът беше медицинската помощ по въздух да започне още през февруари, но заради забавянето, хеликоптерът започва да лети от този месец. В координационния център на Центъра за въздушна спешна помощ в София вече са подготвени екипи, които ще решават кога и къде да бъде изпратена въздушната линейка.