България с 76 % от дивидента на Дунав мост 2, Румъния само 24%

Дивидентът, който получава българо-румънското дружество "Дунав мост Видин – Калафат" АД г. от Дунав мост 2 за 2013 и 2014 година ще бъде разпределен в съотношение 76 % към 24% в полза на България. Това стана ясно след срещата между транспортните министри на България и Румъния, които се договориха дивидентът да бъде разпределен в зависимост от направените инвестиции на страните при изграждането на моста. Предстои да бъде назначен одит, въз основа на който ще се определи какво е съотношението за 2015
 
Българският министър на транспорта Ивайло Московски и румънският му колега Йоан РусДвамата имаха двустранна среща в рамките на междуправителственото заседание между България и Румъния, което се проведе в петък в румънския град Крайова, съобщи пресцентърът на министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
 
Двамата министри обсъдиха още изграждането на двата нови моста над река Дунав между Никопол – Турну Мъгуреле и Силистра – Кълъраш и се договориха двете страни да започнат предпроектни проучвания за изграждането на мостовите съоръжения.
 
Те дискутираха и проектите за изграждане на жп връзка между страните, като се разбраха всяка държава приоритетно да развива на своя територия железопътната линия, преминаваща през Дунав мост 2.
 
В средата на май ще се проведе първото работно заседание по проекта за свързване на оптичната телекомуникационна инфраструктура на България, Румъния и Сърбия.
Източник: mediapool.bg