БДЖ – ДРАМА, КОШМАР И ЦИРК

Пътуванията с БДЖ се превръщат в драма“ „кошмар“ и „цирк“ според определенията на пътниците и публикациите в пресата.

Предоставяме само 5 от многото публикации за пътувания с БДЖ от последните дни без редакция и коментари за състоянието БДЖ и кой носи отговорност?

Драма на гарата в Пловдив! Пътници стоят блокирани с часове

Източник: blitz.bg 19.09.2015

Заради хаоса влаковете за Бургас и София също закъсняха

Пътници на БДЖ днес останаха блокирани с часове на гара Пловдив заради закъснял ремонт на железопътно трасе. Потърпевшите от ситуацията обясниха, че заради липса на координация и информация са изгубили часове в чакане и не знаят кога пътуването им ще завърши, информира trafficnews.bg.

Когато тази сутрин влакът София – Варна тръгва със закъснение, никой не казва на пътуващите, че ремонтът край Пазарджик, който по план трябва да приключи днес в 9 сутринта, все още тече, съобщава БНТ. На Белово хората са прехвърлени в автобуси. Два от тях тръгват към Пловдив и Стамболийски. “Ние останахме за трети. Имаше баба на 92 години, стоя чака с нас час и половина и повече”, разказа Нериман Исметова.

Иванка Бобева също чака, защото пътува за Варна. Кондуктор и казал, че връзката ѝ е в Пловдив и трябва да побърза, като слезе от автобуса. Но на гарата под тепетата се оказва, че влак към морето има едва към полунощ. “Сега ще чакаме до 23,30 – цял ден и цяла нощ ще пътуваме”, каза тя.

Заради хаоса влаковете за Бургас и София от пловдивската гара също закъсняха с часове. “Най-странното е, че ме държаха в неведение и никой не ми съобщи кога ще тръгне влакът”, Иван Котленски. “Такова нещо не е имало досега, то просто много ми дойде”, добави Къна Неделчева. “Ще заведа иск срещу БДЖ за тази гавра, която направиха с хората”, заяви Мария Димитрова.

Националната компания “Железопътна инфраструктура” и БДЖ не поеха отговорност за кошмарното пътуване. И обясниха, че 9 сутринта, но все още не е приключил.

Нов кошмар с БДЖ! Майки с деца киснат 3 часа във влака Бургас-София

Източник: Стандарт, 19.09.2015г

Вместо в 6.10 сутринта, машината пристигнала в столицата към 9.30 часа

Кошмарно пътуване с нощния влак Бургас – София. Вместо да пристигне в 06, 10 часа тази сутрин в столицата, машината е закъсняла с 195 минути или над три часа от предвиденото по разписание.

Хората, които избрали да пътуват с въпросния влак, предимно с деца, прибиращи се от почивка, изживели невероятен кошмар. Той започнал само на 200 метра от гарата в Бургас, където им било обяснено, че локомотивът се е счупил. От БДЖ подсигурили нов и хората се успокоили, но след 3 км се появил нов проблем. Влакът спрял на друга бургаска гара и там престоял близо час, споделя един от пътниците.

Заради объркването с ремонта на Пазарджик, на нощния от Бургас качили пътници от друг влак, който бил за София. Хората не мигнали цяла нощ. "Имах чувството, че не пътувам до София, а поне до Зимбабве", заключи потърпевшият Пламен.

Циркът БДЖ, или приключения по линията Бургас – Пловдив

Източник: News.Plovdiv24.bg08.09.2015

На 06.09.2015. в град Бургас, вероятно поради ремонтните дейности, част от влаковете не успяха да заминат от гарата, пише Гергана Колева до Нова тв. 

От БДЖ беше "организиран" транспорт с автобуси до друга гара. В нашия случай влакът Бургас – Пловдив трябваше да замине в 14:15 ч. без прекачвания.

Закупихме билети със запазени места – всичко по реда си, на касата обаче никой не ни спомена малката подробност за рейсовете. Та, оказахме се "заседнали" в лудницата БДЖ с още, идея си нямам, колко човека, с които чакахме един час да ни "натоварят". 

Рейсовете им идваха през 20 мин. и единственото, което повтаряха, е, че идвали още рейсове и който се качил на този, качил се…

В крайна сметка до гарата в Церковски, където ни чакаше влакът, стигнаха 6 рейса с хора, които чакаха 1 час на стълбите пред БДЖ в най-горещите часове – деца и възрастни. Е, поне в рейсовете не бяха оставили правостоящи.

Експресният влак "Чайка" блокиран над 3 часа на гара Копривщица

Влакът тръгнал от София със закъснение, защото нямало локомотив

Източник: Novini.bg. 16.09.2015

Над три часа пътниците на експресния влак "Чайка", пътуващ към Бургас през Карлово, са били блокирани на гара Копривщица. Пътуващите са оставени без вода, храна и без да получат информация за това какво се случва, съобщава Novini.bg.

Влакът е тръгнал от София в 16.50 часа с 20 минути закъснение, защото нямало локомотив, което е честа практика напоследък. След като потеглил и стигнал до Копривщица, в 18.00 часа той спрял.

 

Повече от 2-3 часа влакът не помръднал от гарата. Обяснено било, че по линията има дерейлирала цистерна и не може да продължи пътя към Бургас. Пътниците ще бъдат превозени с автобуси, но този момент това не се случва. Във влака има възрастни хора със здравословни проблеми. 

Ужас! Стотици пътници от нощния влак София – Бургас стояха прави осем часа

Източник Нова телевизия0 4 .08.2015

Стотици пътници от нощния влак София – Бургас стояха прави осем часа. Пътуването бе кошмарно, споделя Мартин Николов в рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия. „Действието се развива в петък срещу събота (31.07/01.08.2015 г.) в нощния влак № 8627. Както се вижда от снимките, в него имаше над 250-300 правостоящи пътници, на които БДЖ бяха издали билети, без реално влакът да има такъв капацитет.

Още от Централна гара пътниците без места бяха стотици, което не попречи на БДЖ да продаде поне още толкова билети и от следващите гари Подуяне и Искърско шосе. В резултат влакът пътуваше свръх пренаселен, а хората бяха принудени да изтърпят ужасните условия по пътя за морето, седейки на мръсния под, пред тоалетните и в претъпканите коридори. Бих приел тези обстоятелства, ако ставаше въпрос за крайградския влак от Своге или Банкя. Но това е нощен влак, пътуващ цели 8 часа до Бургас“, оплаква се Мартин.

„Най-скандалното в случая бе тоталното незачитане на правилата за безопасност при пътуване на дълги разстояния. По закон, в такъв влак не може да има повече от 20 правостоящи във вагон (при 40-50 в този влак, както се вижда и от снимките). Категорично забранено е струпването на много хора в предверията на вагоните, както и между страничните врати на композицията. Също строго забранено е поставянето на какъвто и да е багаж на пътеките между вагоните, с цел да не се възпрепятства евентуална евакуация. Излишно е да споменаваме, че нито едно от тези правила за безопасност по време на път не беше спазено. Не просто комфортът на пътуващите беше поставен на заден ред, но и тяхната безопасност“, коментира възмутеният гражданин.

„За жалост, никой в железниците ни не си е взел поука от пожара във влака София-Кардам, катастрофата на гара Калояновец, както и многото други инциденти с влак. Явно до следващата катастрофа!

А коментарът на един от кондукторите, когато го помолихме да се обади на колегите си, за да бъдат предварително подготвени допълнителни вагони, които да се закачат на влака на гара Пловдив – "Да не съм луд да събудя колегите посред нощите“. Трагикомедията е пълна.