БДЖ, Фондовата борса и Пловдивският панаир за продан до края на годината

Тази година държавата ударно ще продаде няколко дружества, останали на опашката на приватизацията, съобщава „24 часа“. Най-скъпото дружество, което е включено в програмата за приватизация, е „Аудио-видео Орфей“, оценено на 120 млн. лв. Оценката е заради 63-те имота в столичният квартал „Бояна“. „Аудио-видео Орфей“ е на Министерство на културата и е било в програмата за приватизация за миналата година.
 
Тогавашният министър на културата Петър Стоянович, обаче, не дал разрешение за продажба, обяснява председателят на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. Българската фондова борса (БФБ) също е за продан, след като предишната процедура е била прекратена по искане на Симеон Дянков, когато беше министър на финансите. Чуждестранните фондови борси, които имат интерес към нашата, настоявали двете дружества – БФБ и Централният депозитар, да се продават заедно. Другото дружество, което със сигурност ще се продава, е „БДЖ Товарни превози “. 
 
За това вече има писмо от министъра на транспорта Ивайло Московски . Проблем, обаче, са 140 млн. лв. изискуеми задължения на холдинга и на се знае дали компанията ще се продава като бизнес или като активи. Източници от агенцията казват, че ако на товарните превози се прехвърлят до 30 млн. лв. дълг, то те ще може да бъдат изтъргувани като бизнес. Румънска фирма и компании на бизнесмена Христо Ковачки вече питали за приватизацията. НИТИ в Казанлък също е в програмата за продажби.
 
Дружеството притежава само една сграда, но началната цена ще е 3,5 млн. лв., защото в него е цялата документация, архивът и оръжейните лицензи. Апетитни имоти до Нов български университет в София са оценени на 9,5 млн. лв. Те са в активите на дружеството „Овча купел“, което бе на Министерството на икономиката, но е прехвърлено в Държавната консолидационна компания. Държавният дял от 49% на Пловдивския панаир също се подготвя за приватизация. Мажоритарният собственик вече предоставил информация и документи, които са необходими. Очаква се министърът на икономиката Божидар Лукарски да вземе решение за тези дялове.
 
Предишният премиер Пламен Орешарски е искал да продава АДИС, но външният министър не, тъй като в сгради на дружеството живеели дипломати. Караниколов, обаче, казва, че могат да се пуснат за продажба обособени части, тъй като имало търговски площи и почивни станции. Оценката на АДИС е над 150 млн. лв. ВМЗ-Сопот, „Кинтекс“, както и компаниите в държавната енергетика не се предвиждат за приватизация. Програмата за приватизация за тази година трябва да бъде одобрена и от Надзорния съвет на агенцията. Приходите от продажбите на Агенцията за приватизация отиват в Сребърния фонд. 
Източник: Днес+
Автомобилен транспорт

Автобуси и таксита ще блокират София в сряда

Автобусните превозвачи и таксиметровите шофьори обявиха ефективен протест на 25 ноември (сряда). Причината – фирмите от бранша са недоволни от ветото на президента Румен Радев, което стопира промените в Наказателния […]

Въздушен транспорт

IATA: Транспортните ограничения са предизвикателство пред разпространението на Covid ваксини

Въздухоплавателните товарни оператори могат да изпитат трудности пред ефективното разпространяване на ваксините срещу Covid-19, ако не бъдат облекчени противоепидемичните ограничения за пътуване, предупреди Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитирана […]

Въздушен транспорт

Нискотарифните компании ще са печелившите от коронакризата

Европейските летища, които са тежко засегнати от епидемията от коронавируса, ще трябва да намерят нов модел на функциониране след кризата, в който нискотарифните компании ще са печелившите. Това прогнозира днес […]