БДЖ гаси дълг за жп такси с кревати, климатици и друг инвентар

 

Продажба на кревати, дюшеци, климатици, кухненски печки и друго старо оборудване и стопански инвентар от почивната база на БДЖ в Кюстендил в полза на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) разреши правителството на държавния железопътен превозвач във вторник.

Сделката, която е за не повече от 20-30 хил. лв., трябва да доведе до намаляване на дълговете на БДЖ към НКЖИ за таксите за ползване на релсовия път. Общо 43 млн. лв. е борчът само по споразумението за погасяване на дълг със собственост на БДЖ, част от което е настоящата сделка. Други 35 млн. лв. дължи железницата за железопътни такси към НКЖИ, а още 7 млн. лв. са текущите задължения на "БДЖ Товарни превози" за жп такси, по последни данни на собственика на железопътната инфраструктура.

Сегашното решение на кабинета идва въпреки нежеланието на НКЖИ да вземе въпросното оборудване на почивната база в Кюстендил, която вече е прехвърлена на железопътната инфраструктура и така дългът на БДЖ е намален с 1.236 млн. лв. Според новия собственик този инвентар му е абсолютно ненужен, предвид намерението на НКЖИ да продаде сградата в центъра на Кюстендил до Чифте баня на компания, която смята да развива туризъм в бившия рехабилитационен център за железничари.

Това ще стане на търг, същото се отнася и за друга бивша почивна база на БДЖ – в Добринище, която вече е прехвърлена на НКЖИ. С нейното придобиване дългът на БДЖ е намален с 1.953 млн. лв.

Сумите обаче се нищожни на фона на 85-милионния борч на държавните железници на такси за релсовия път.

Най-големите и най-скъпи почивни бази на БДЖ – в бургаския район "Журналист" и в Паничище, са заложени по кредита за закупуването на мотрисите "Дезиро", по чието погасяване железниците също имаха проблеми.

Източник: http://m.mediapool.bg, 20.10.2015г.

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]