БДЖ погасява 103 млн. лв. дългове

91 млн. лв. главници и 12 млн. лв. лихви ще изплати на кредиторите си тази година БДЖ, съобщиха от холдинга. В края на февруари и през март бяха изплатени близо 12 млн. лв. към всички кредитори, а преди дни са преведени неколкостотин хиляди лева лихви към Европейското дружество за финансиране закупуването на подвижен жп състав "Еврофима".
 
През май и юни предстоят плащания на около 15 млн. лв. главници и лихви към германската KFW, кредиторите по Втория облигационен заем и "Еврофима", обясниха от "Холдинг БДЖ". В сумата от 103 млн. лв. влизат и 40-те млн. лв., които бяха заделени от субсидията за "БДЖ-Пътнически превози" за плащане към кредиторите, предаде Стандарт нюз.
 
Най-високата бариера пред изпълнението на изготвения "План за оздравяване и развитие на Групата на "Холдинг БДЖ" ЕАД за периода 2015-2022 г." е решаването на проблема с кредиторите, анализира експерт. Затова най-важното е час по-скоро да се обяви процедурата за приватизация на "БДЖ-Товарни превози", която е единственият начин да се получат средства за изплащане на една част от дълговете и за подписване на споразумение за разсрочено изплащане на останалите.
 
Към края на 2014 г. задълженията на БДЖ са 565,18 млн. лв. От тях 138,28 млн. са към KFW, от които 65,9 млн. са просрочени. 154,18 млн. лв. са дълговете по Втория облигационен заем – всичките просрочени. 91 млн. лв. дължи БДЖ и за инфраструктурни такси на НКЖИ, 83 млн. от които – просрочени. Очакваните максимални приходи от продажбата на "БДЖ – Товарни превози" са 108 млн. лв., колкото беше оценката от 2012 г., но сега ще се прави нова. Най-големият проблем е дали ще се яви купувач, тъй като през 2013 г. единствен кандидат беше румънският карго превозвач "Груп Феровиар Ромън", който отказа да подаде оферта, а интересът на руски частни жп компании се измести от България към железниците в Гърция.
Източник: www.actualno.com