БДЖ успокоява кредиторите си с германския финансов министър

Чрез финансовия министър Петър Чобанов България се е обърнала към германския му колега Волфганг Шойбле в опит да убеди кредиторите на БДЖ, че прави всичко възможно да оздрави компанията. За това информира в интервю за "24 часа" транспортният министър Данаил Папазов. 
 
"Обърнали сме се към финансовия министър на Германия, със съдействието на нашия министър на финансите Петър Чобанов, а и по всички канали се мъчим да ги убедим, че се опитваме да спасим българските железници от тежкото положение, в което се намират. И продължаваме да намаляваме кредитната задлъжнялост", казва Папазов и припомня, че дългът е намалял от 724 млн. лв. на 605 млн. лв. 
 
За днес е насрочено събрание на кредиторите, на които по думите на българския министър  "в последните години не е плащан нито лев от главницата, били са лъгани, много пъти им е обещавано". Той уверява, че през тази година ще бъдат платени още 50 млн. лв. и изразява надежда, че България ще успее да убеди кредиторите да се съгласят на преструктуриране на дълга. 
 
Папазов информира, че се водят преговори в средата на декември да бъде пуснат нов международен влак  по маршрута София – Видин – Крайова – Тимишоара – Будапеща. 
 
Източник: Дневник
Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…