БДЖ води тежки преговори с кредиторите

В преговорите с кредиторите търсим и възможности за рефинансиране, за да се направят необходимите инвестиции в БДЖ. Държавата е заделила 30 млн. лв.

Това заяви транспортният министър Данаил Папазов, цитиран от БГНЕС. Той напомни, че локомотивният парк и товарните вагони са в тежко положение, но в същото време състоянието на спалните вагони е добро.

Папазов подчерта, че е направен преглед на всички концесии и са наложени близо 3,5 млн. лв. глоби за неправилното им изпълнение. За първото тримесечие на годината резултатите на БДЖ са по-добри спрямо предходната, а сега предстои продажба на скрап и се надяваме финансовите резултати да бъдат сравнително подобрени през второто тримесечие на 2014 г.

На срещата с представители на неправителствени организации, на която присъства заедно с премиера Пламен Орешарски, Папазов подчерта, че са необходими около 3-4 млн. лв. за въвеждането на електронни системи в работата на дружеството. 

“От няколко месеца водим тежки преговори с кредиторите и се надяваме да финализиране разсрочването на дълга на холдинга”, каза още Папазов. По отношение на горивата, които купува дружеството, транспортният министър каза, че се търсят възможности за закупуване на борсови цени.

“Електронното правителството е един от тежките сектори, а регистрите и услугите са разработвани съвсем поотделно, без да имат съвместимост и сега предстои да бъде разрешен и този проблем”, заяви Папазов и допълни, че има взето решение за създаване на Съвет по електронно управление, който ще се председателства от премиера.

Източник: www.dir.bg