Петър Бунев: Спирането на влаковете на БДЖ е вследствие от спряната държавна субсидия за железниците

Спирането на влаковете на БДЖ е последствие от спряната държавна субсидия за железниците. Това заяви за Агенция „Фокус” Петър Бунев, председател на Съюз на железничарския синдикат към КНСБ. „Тези 40 милиона лева оказват влияние. Това са приходи, които по никакъв начин не могат да бъдат заместени в момента. Невъзможно е да бъдат компенсирани от собствени приходи на дружеството. В БДЖ съществува редица проблеми и темата е много обширна. Инфраструктурата не е ремонтирана, а към момента се извършват редица ремонтни дейности, които причиняват прекъсвания и закъснения. Пътниците са отблъснати от този вид транспорт, а спирането на тези 50 влака от движение няма да реши проблемите на железниците”, обясни Бунев.

„В момента никой не може да каже колко точно ще бъдат спрените влакове. Дали ще са 50, 90 или 20 не е ясно, макар че съществуват намерения да бъдат спрени още 90 влака. Проблемите на БДЖ няма да се решат по този начин, защото графикът на превоза на пътници на железниците ще намалее драстично. Това ще е причината гражданите да спрат да разчитат на тях. Не знам дали някои е направил разчет за загубите на приходи от тези действия на ръководството на БДЖ”, посочи председателят на Съюз на железничарския синдикат към КНСБ.

„Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Ивайло Московкси, каза, че ще бъдат спрени около 200 влака, а около 2000 служители на БДЖ ще бъдат съкратени. След това се заговори за спирането на 150 влака и съкращаването на 1500 служители. При всички случаи ще има такива действия от страна на ръководството на БДЖ”, добави Петър Бунев.

Източник: focus-news.net

ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]