Бившият шеф на БДЖ Йордан Недев е новият финансов директор на „БДЖ-Пътнически превози“

Бившият изпълнителен директор на БДЖ Йордан Недев е назначен за финансов директор на "БДЖ-Пътнически превози", научи Клуб Z.
 
Новината бе потвърдена от пресслужбата на националния превозвач.
 
Недев бе изпълнителен директор на жп холдинга по време на първия управленски мандат на ГЕРБ. По това време шеф на борда на БДЖ бе сегашният изпълнителен директор Владимир Владимиров. Недев обаче подаде оставка през август 2012 година. Тогава транспортният министър Ивайло Московски обяви, че напускането му е по лични причини, но самият Недев призна пред медиите, че си тръгва заради спряната субсидия на жп компанията и бездействието на Министерство на финансите по проблемите в жп сектора.
 
Почти през целия предишен управленски мандат на ГЕРБ БДЖ бе спряла обслужването на дълговете към кредиторите си и задълженията на холдинга бяха набъбнали до 730 милиона лева.
 
Според източниците на Клуб Z в момента Недев е ангажиран с работа по седемгодишната оздравителна програма на холдинга, чиито основни параметри трябва да са готови до края на месеца. Досега изтече информация, че БДЖ през следващите години планира да купи 10 петкомпонентни влакчета за по-дълги разстояния и още 5 за крайградски превози. За целта са необходими инвестиции от над 200 милиона лева.
Източник: Клуб Z
ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]