Бюджетът на София: Одобрена е новата транспортна стратегия за столицата

София проект
Снимка: SafeNews

Одобрена е новата транспортна стратегия за столицата.

Със значителната подкрепа от страна на БСП, Софийският общински съвет прие новата рамка за градски транспорт на столицата, достигаща рекордната сума от 505 милиона лева. Инициативата, предложена от ПП-ДБ и гражданската платформа “Спаси София”, не намери подкрепа сред общинските съветници от ГЕРБ и други политически формации, които избраха да се въздържат при гласуването.

Продължителни дебати се разгоряха в сряда вечер относно определянето на цените за километър пробег на транспортните оператори в града. Оспорванията се съсредоточиха върху предложението на Карлос Контрера за увеличение на таксите за Столичния автотранспорт, като Симеон Ставрев от ДБ изрази становище, че целта е да се осигурят допълнителни средства за “МТК Гроуп” – частен превозвач, обслужващ крайградските линии по предложение на Контрера от 2016 година.

Въпреки предложенията, не бе постигнато мнозинство в подкрепа на увеличението на цените за Столичен автотранспорт. В крайна сметка, директорите на Централна градска мобилност и всички транспортни оператори в София, с изключение на тези на Столичен автотранспорт, изразиха своята подкрепа за проекта, внесен от ПП-ДБ-СС.