Блокадата на АМ “Тракия” става безсрочна

Служители на БДЖ обмислят включване в протеста

Блокада на магистрала тракия поради протестна на миньорите относно енергийната ефективност в Република България
Протест на АМ "Тракия"

Служители на минната промишленост продължават да държат магистрала “Тракия” под блокада, въпреки усилията на правителството да постигне споразумение. Вече шестият ден поредица от действия, организирани от миньорите, нарушава нормалното движение по ключовата магистрала, а недоволството им се концентрира върху териториалните планове и липсата на гаранции в скоро одобрените споразумения.

Миньорите, изразяващи своето несъгласие и солидарност чрез блокадата, настояват за нови преговори относно териториалните планове и техните детайли, въпреки приетото споразумение между енергийният сектор и правителството, което беше одобрено и от Народното събрание. По техни думи, документът не предоставя нужната конкретика и сигурност, което ги кара да отхвърлят подписването му и да изразяват разочарование от своите синдикални представители.

Представители на “Мини Марица изток” са категорични, че някои от точките в споразумението са в противоречие с европейските директиви и не могат да бъдат изпълнени както са формулирани. Те настояват за преосмисляне на плановете на европейско ниво, като всеки един аспект от тях да бъде дискутиран директно с Брюксел.

Блокада засяга също и “Хаинбоаз”, а служителите на БДЖ също обмислят възможността да се присъединят към протестните действия.

.