Борисов: Трябват и китайски пари за скоростно балканско ЖП

За свързването на Солун, Кавала, Бургас и Варна със скоростна железница ще се търсят и инвестиции от Китай, прогнозира българският премиер Бойко Борисов.

Изграждането на газовия хъб “Балкан” до Варна и на газовите връзки в региона бяха обсъдени в Белград от лидерите на България, Сърбия, Гърция и Румъния, предаде БНР. Премиерът Бойко Борисов обясни, че за свързването на четирите пристанища – Солун, Кавала, Бургас и Варна със скоростна железница ще се търси, освен европейско финансиране, и инвестиции от Китай.

“Газовите връзки, те не се конкурират, защото нашите икономики, те ще се вдигат и ще трябват много повече газ, много повече транспортни коридори. Ние, балканците, бих го нарекъл, имаме две възможности през 2018 г. – среща на ЕС със Западните Балкани, среща на китайския премиер с “16+1. Да се подготвим с проекти”, призова българският премиер.

След четиристранната среща на високо ниво между Сърбия, България, Гърция и Румъния, премиерът Бойко Борисов прогнозира, че до 2 години ще са построени голяма част от магистралите и жп връзките между страните.

Източник: dir.bg/dnes/news/

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…