Браншова организация: Субсидията за транспортния бранш се разпределя несправедливо

Предложената от правителство субсидия за транспортния бранш в страната ощетява малките и облагодетелства големите фирми. Това мнение изрази в ефира на Радио Стара Загора председателят на сдружението „Аз имам камион“ Владимир Майсторов. Приетото от Министерския съвет постановление предвижда помощта да се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства в размер до 4 млн. лв. на транспортни предприятия, които притежават лиценз за превоз на товари. Размерът ѝ ще се определя на базата на пропорционално разпределение, като за база се използват платените през 2023 г. тол такси от автомобили над 3,5 тона. 

Според Майсторов по този начин повече пари ще получат фирми, които не са пострадали толкова много от кризите с коронавируса и войната в Украйна през последните години. 

Той уточни, че от бранша ще изчакат предстоящата ротация на властта, след което ще настояват за промяна в методиката за изплащане на държавната помощ. Той обясни, че при протестите през януари са получили обещание за среща, но предпочитат да я направят с някой, който може да вземе дългосрочни решения.

„Реално тези пари, които се представят като помощ от държавата са парите, които ние сме внесли заради завишените тол такси през миналата година.“, обясни Майсторов. Той каза, че тол системата също ще бъде тема за обсъждане с регионалното министерство.