Брюксел разреши държавна помощ за БДЖ

 

ЕК смята за допустима държавната помощ за преструктуриране на БДЖ . Помощта обаче трябва да бъде в рамките на дълга, натрупан до влизане на страната ни в ЕС. Това са съобщили експертите от ГД "Конкуренция" в писмо до министъра на транспорта Николина Ангелкова , информират от пресцентъра на транспортното министерство .
До днешна дата всички транспортни министри молеха ЕК за тази помощ, но тя им бе отказвана. Кредитите на БДЖ възлизат на около 600 млн. лв. Полученото писмо идва след проведени разговори миналата седмица в Брюксел, на които Ангелкова е предоставила допълнителни анализи и аргументи за одобрението на държавната помощ за БДЖ от страна на Еврокомисията.
България поиска разрешение за държавна помощ в размер на 170 млн. лв., с които да бъдат изплатени стари задължения, основно към германския кредитор KfW. Отпускането е необходимо условие бъдещите преговори с кредиторите да придобият по-ясни параметри и да позволят нормално функциониране на превозвача, уточняват от министерството.
От писмото на Герт-Ян Купман, зам. генерален директор "Политики за държавна помощ" в ГД "Конкуренция", става ясно, че ще бъдат опростени 172 млн. лв. дългове, които БДЖ е натрупало преди присъединяването на България към ЕС през 2007 г.
Николина Ангелкова обяви, че поема ангажимент редовно да се изплащат дължимите месечни суми към кредиторите на дружеството.

 

Източник: в-к Вяра, 10.09.2014г.

Въздушен транспорт

Владимир Каролев: Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безмислен

Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безсмислен, коментира пред Транспортал икономистът Владимир Каролев. Той бе класиран на трето място в конкурса на Агенцията за публични предприятия. На […]

ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]