CER отчита спад на приходите от железопътния транспорт в целия ЕС през януари

Организацията казва, че перспективите за възстановяване през 2021 г. остават слаби.

Общността на европейските железопътни и инфраструктурни дружества (CER) отчита приблизителен комбиниран спад на приходите за железопътния сектор на Европейския съюз (ЕС) от около 585 милиона евро на седмица за януари в сравнение със същия месец през 2019 г.

СПОРЕД CER данните за януари, събрани чрез редовно месечно проучване на нейните над 70 членове, които включват оператори, управители на инфраструктура и браншови асоциации, показват, че индустрията продължава да усеща въздействието на “Covid-19 пандемията”, като “няма признаци за подобрение на пътническите или товарните превози”.

Тя отбелязва, че тенденцията на спад в приходите от пътници, която тя наблюдава от октомври 2020 г. насам, като членовете отбелязват намаление с 49 % на приходите през януари 2021 г. спрямо същия месец през 2019 г. – което е равно на секторно намаление на приходите от 555 милиона евро седмично и подобно на равнищата, отчетени през ноември и декември 2020 г.

CER подчертава също така, че е обърнато внимание на приходите от товарни превози, които са в процес на изпълнение от средата на 2020 г. насам. През януари 2021 г. през януари 2021 г. е налице намаление с 10 % спрямо същия месец през 2019 г. – което се равнява на намаление на приходите в сектора от около 30 милиона евро на седмица.

ПРЕЗ януари CER съобщи, че общите приходи за железопътния сектор на ЕС са спаднали с около 26 милиарда евро през 2020 г. поради пандемията, като пътническите оператори възлизат на 24 милиарда евро от тази цифра, а товарният превоз — за останалите 2 милиарда евро.

Според CER приходите са в диапазона от 3 % до 32% за операторите на товарни превози през 2020 г., като в много по-широк диапазон от вариации между 3% и 91 % сред операторите на пътници е 3 % и 91 %. Граничните ограничения означават, че операторите, специализирани в трансграничните услуги, като например Eurostar и Thalys, и трансграничните продукти за продажба на билети, като Eurail и InterRail, са особено сериозно засегнати.

“От началото на пандемията железниците не са били на второ място в това да държат пътниците и товарите в движение”, казва изпълнителният директор на CER, г-н Алберто Мазола. “Но пандемията взе безпрецедентно на икономическата им жизнеспособност. Тъй като капацитетът на железниците за подпомагане както на възстановяването, така и на устойчивостта е широко признат, още по-спешно е лицата, вземащи политически решения, да предоставят адекватно равнище на подкрепа на железопътните оператори за смекчаване на отрицателното въздействие на Covid-19. Това е необходимо за възстановяването и бъдещия растеж на сектора, което позволява на железопътния транспорт да изпълнява своята роля на гръбнака на интелигентната и устойчива мобилност.”

Източник: CER reports an EU-wide fall in rail revenue for January | International Railway Journal (railjournal.com)

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…