Четвърти пореден ден продължава стачката в ”Луфтханза”

Четвърти ден стачкуват пилотите на германския авиопревозвач "Луфтханза", съобщиха осведомителните агенции, цитирани от БТА. 
 
Заради трудовия спор около условията за ранно пенсиониране и плановете за намаляване на разходите в събота бяха отменени 74 от общо 160 полета на големи разстояния. Това засегна плановете на 20 000 пътници, предаде Ройтерс. 
 
Почти всички полети на "Луфтханза" до и от София са отменени вече четвърти ден заради стачката на пилотите от компанията. Ще бъдат изпълнени само някои полети на компанията и то, най-вероятно, от дъщерна фирма. 
 
Анулирани са и около 60 процента на товарните полети.
 
Авиокомпанията иска да съкрати разходите си приблизително до равнищата на конкурентите й – Нискотарифни компании Райънеър и Изиджет за близки дестинации и турските авиолинии и тези на ОАЕ – за далечните. 
 
Миналата година стачките струваха на "Луфтханза" повече от 200 милиона евро. От април миналата година това е 15-ят стачен протест на пилотите на компанията. 
 
Профсъюзът на летците иска да принуди авиопревозвача да запази схемата си за ранно пенсиониране. Тя позволява на пилотите да излизат в пенсия на 55 години и да продължат да получават 60 процента от заплатата си, докато не започне изплащането на държавната пенсия. 
 
Според социологическо допитване, цитирано от ТАСС, 55 процента от германците смятат методите на профсъюза са непропорционални на реалното положение, но като 83 на сто от анкетираните подкрепят като цяло правото на стачки за уреждане на трудови спорове. 
 
В понеделник се очаква "Луфтханза" да започне отделни преговори за заплащане на труда с профсъюза Верди, който представлява около 33 000 наземни служители на компанията.
Източник: Dir.bg
ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]