Четвърти пореден ден продължава стачката в ”Луфтханза”

Четвърти ден стачкуват пилотите на германския авиопревозвач "Луфтханза", съобщиха осведомителните агенции, цитирани от БТА. 
 
Заради трудовия спор около условията за ранно пенсиониране и плановете за намаляване на разходите в събота бяха отменени 74 от общо 160 полета на големи разстояния. Това засегна плановете на 20 000 пътници, предаде Ройтерс. 
 
Почти всички полети на "Луфтханза" до и от София са отменени вече четвърти ден заради стачката на пилотите от компанията. Ще бъдат изпълнени само някои полети на компанията и то, най-вероятно, от дъщерна фирма. 
 
Анулирани са и около 60 процента на товарните полети.
 
Авиокомпанията иска да съкрати разходите си приблизително до равнищата на конкурентите й – Нискотарифни компании Райънеър и Изиджет за близки дестинации и турските авиолинии и тези на ОАЕ – за далечните. 
 
Миналата година стачките струваха на "Луфтханза" повече от 200 милиона евро. От април миналата година това е 15-ят стачен протест на пилотите на компанията. 
 
Профсъюзът на летците иска да принуди авиопревозвача да запази схемата си за ранно пенсиониране. Тя позволява на пилотите да излизат в пенсия на 55 години и да продължат да получават 60 процента от заплатата си, докато не започне изплащането на държавната пенсия. 
 
Според социологическо допитване, цитирано от ТАСС, 55 процента от германците смятат методите на профсъюза са непропорционални на реалното положение, но като 83 на сто от анкетираните подкрепят като цяло правото на стачки за уреждане на трудови спорове. 
 
В понеделник се очаква "Луфтханза" да започне отделни преговори за заплащане на труда с профсъюза Верди, който представлява около 33 000 наземни служители на компанията.
Източник: Dir.bg
Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]