Човешка грешка довела до инцидента на жп прелеза в „Обеля“

Ръководителят на движението на гара Волуяк е станал причина за трагичния инцидент на жп прелеза в столичния кв. "Обеля" миналия четвъртък, когато мъж загина, а друг бе тежко ранен, след като влак блъсна лека кола.
 
Това стана ясно от думите на транспортния министър Николина Ангелкова, която обяви във вторник, че въпросният служител не е подал своевременно сигнал за минаването на влака. Тя присъства на първото оперативно заседание по безопасност в сектор железопътен транспорт с ръководствата на НКЖИ, "Холдинг БДЖ" ЕАД и ИА "Железопътна администрация".
 
Ангелкова разказа, че бариерите са били вдигнати, имало е и сигнализация, която позволява преминаването на пътни превозни средства. По думите й разследването все още продължава, за да се установят причините за грешката. Служителят на железниците вече е отстранен от длъжност.
 
Според данните на транспортното министерство от началото на тази година у нас на жп прелези са се случили 12 произшествия, с шестима загинали и 12 ранени. От 2009 г. до 2013 г. общият брой на произшествията е 132, при които са загинали 27 души и са ранени други 49.
 
Генералният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев коментира, че в 99% от инцидентите на жп прелези вината е на шофьорите, а не на служители на железниците и изрази съжаление за случая от миналата седмица. По думите му в страната има общо 783 жп прелеза, отделно 193 са в индустриални клонове.
Източник: Mediapool.bg
Градски транспорт

В Младост 4 си паркират под прозорците, пазят си място със стари гуми

Паркирането в столичния район „Младост“ е толкова проблемно, колокото и в останалите райони на София. Там обаче са си въвели вътрешни правила. Паркомястото се запазва със стара гума. За нередностите […]

Воден транспорт

Оборудваме речните и морски пристанища със съоръжения срещу експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на високоспециализирани съоръжения за превенция и реагиране […]

ЖП транспорт

Интермодалната логистика Изток-Запад ще увеличи железопътните превози между Азия и Европа

Интермодалната логистика изток-Запад, разработчикът на Източно-Западната порта (EWG) и казахската EuroTransit Group подписаха споразумение за увеличаване на железопътния товарен трафик между Азия и Европа и за да се направи възможен […]