Държавата дава 172 млн. лева за покриване на стари задължения на БДЖ

 

Очакваме нотификация от Европейската комисия за държавна помощ в рамките на 172 млн. лева, която следва да се предвиди в бюджета и се отнася за стари задължения на БДЖ до 2007 г. най-вече към немските кредитори. Това заяви служебният министър на транспорта Николина Ангелкова на пресконференция.

Тя потвърди, че общата сума на задълженията на БДЖ се равнява на 600 млн. лева.

По думите й е важно да се договори с кредиторите разсрочване на тези задължения. Ангелкова обясни, че в бюджета са предвидени едва 3 млн. лева месечни плащания на БДЖ към кредиторите до края на годината, което е крайно недостатъчно.

По думите на Ангелкова основен проблем на „БДЖ – Товарни превози“ са вземанията към фирмата TBL в размер на 7,9 млн. лева. В „БДЖ – Пътнически превози“ пък има недостиг от 195 млн. лева за ремонт и текущо поддържане на подвижния състав.

„Всичко това следва да се предвиди в тригодишната бюджетна прогноза и да си спазим ангажиментите с кредиторите”, каза още тя.

Транспортният министър уточни, че по Оперативна програма „Транспорт” има недостиг от 109 милиона за съфинансиране на всички железопътни проекти в оперативната програма и този финансов ресурс не е бил предвиден в бюджета, съобщава "24 часа".

„Много са критични 30 милиона лева до края на годината, за да можем да гарантираме стабилност на оперативната програма. До края на 2014 г. няма риск от загуба на средства”, категорична е Ангелкова.

„Тези 30 милиона лева сме си осигурили, като сме ги пренасочили от капиталовия трансфер на дружеството. Те няма да се отразят върху проектите и вече започнати ремонти, които се отразяват пряко върху движението на влаковете. Няма да започнат планирани процедури, за които е било предстоящо да започнат през идните месеци и ще се отложат за следващата година”, заяви министърът.

Източник: http://econ.bg, 03.09.2014г.

Автомобилен транспорт

Автобуси и таксита ще блокират София в сряда

Автобусните превозвачи и таксиметровите шофьори обявиха ефективен протест на 25 ноември (сряда). Причината – фирмите от бранша са недоволни от ветото на президента Румен Радев, което стопира промените в Наказателния […]

Въздушен транспорт

IATA: Транспортните ограничения са предизвикателство пред разпространението на Covid ваксини

Въздухоплавателните товарни оператори могат да изпитат трудности пред ефективното разпространяване на ваксините срещу Covid-19, ако не бъдат облекчени противоепидемичните ограничения за пътуване, предупреди Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитирана […]

Въздушен транспорт

Нискотарифните компании ще са печелившите от коронакризата

Европейските летища, които са тежко засегнати от епидемията от коронавируса, ще трябва да намерят нов модел на функциониране след кризата, в който нискотарифните компании ще са печелившите. Това прогнозира днес […]