Искаме опрощаване на 30% от дълга на БДЖ

 

Чакаме разрешение от ЕК за 170 млн. лв. държавна помощ
Държавата е предложила на кредиторите намаление на дълга на БДЖ с 30%. Това съобщи зам.-министърът на транспорта Антон Гинев . Става въпрос за редукция за общите задължения от около 600 млн. лв. на железницата. По думите му подобно искане вече е било отправено и одобрено за Гърция, затова и България се възползва от възможността.
Освен това е предложено съкращаване на срока за погасяване на заема от 10 на 6 г. “Това е само с 2 години увеличаване спрямо сегашния срок”, посочи още Гинев.
Предложението е най-доброто, което може да отправим към банките кредиторки, коментира той. То е изпратено по официален ред миналата седмица, като в него се посочват по години падежите и разсрочванията. Трябва да се обсъди от всички банки, за да излязат с едно общо становище. По думите на зам.-министърът отговорът се очаква във всеки един момент. Той посочи, че и сега се погасяват вноските, включително се плащат и главниците, но това е цялостно решение на въпроса.
До края на месеца се очаква и отговорът на Европейската комисия за допълнителната държавна помощ. “Искането ни е за 170 млн. лв.”, съобщи Гинев. Средства ще се се дадат от държавния бюджет, като ще са разсрочени за 6 г.
Все още няма действия за предсрочно изискване на парите по лизингите, каза зам.-министърът. С решението на облигационерите се разреши да бъдат търгувани 3407 товарни вагона и 25 от новите мотриси “Сименс Дезиро”, но към момента все още не са обявени търгове. Зам.-министърът увери, че има план за действие дори да се обявят за продажба и пътническите мотриси.

Източник: в-к Монитор, 19.06.2014

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]