Държавата кани немската компания DB International да управлява БДЖ

Правителството е започнало преговори с немската компания DB International ("Дойче Бан Интернешънъл") да поеме мениджмънта на БДЖ. Това съобщи днес транспортният министър Данаил Папазов. До края на седмицата или в началото на следващата седмица се очаква от компанията да изпратят писмо с намерения, както и да стане ясно колко ще струва наемането на германските мениджъри.
 
Според Папазов DB ще направи анализ на състоянието на компанията и ще предложи мерки за преструктуриране. След приключването на реформата ще се мисли или чуждите мениджъри да останат за постоянно, или за мениджмънт, което ще действа успоредно с българското ръководство на БДЖ. Транспортният министър посочи, че компанията има опит в подобни проекти, информира в утрешния си брой вестник "Сега".
 
От немската компания са се срещнали във вторник и с премиера Пламен Орешарски. "Имаме нужда от практични решения, които да променят визията за развитие на дружеството, а не от консултантски проекти, които да стоят добре по лавиците", е заявил министър-председателят.
 
Папазов допълнил, че досега всички правителства са се съобразявали с препоръките на международните консултанти, но желаната промяна в БДЖ не се е случила. Според него причината за това е, че в основната си част препоръките са свързани единствено с финансовото оздравяване на дружеството, а не с коренна промяна в управлението му. "Каквото и правителство да дойде, проблемите с БДЖ ще стоят на дневен ред и колкото по-рано започне тяхното решаване, толкова по-добре и за дружеството, и за ползвателите на услугите му", е коментирал министър-председателят.
 
В момента усилията на БДЖ са насочени основно да покрива стари задължения, които са в размер на 740 млн. лв. На практика от ноември 2009 г. БДЖ не е в състояние да погасява задълженията си и дълговете започват да се просрочват. Сумите, които се изплащат към банки, са малки – лихвите и частично покриване на главниците. Най-големите кредитори на БДЖ са немската KfW, с чиито пари са купени мотрисите Siemens, и държателите на книжа по втория облигационен заем, които постоянно бомбардират компанията с писма за пропуснати падежи. На немската банка БДЖ дължи 230 млн. лв., а по облигационния заем – още 200 млн. лв. Заради натрупани просрочия кредиторите поискаха да започне разпродажба на новите мотриси, на над 3000 товарни вагона, както и на други активи на компанията.
 
Преговорите ще продължат и от служебното, и от новото редовно правителство с опция да приключат с договор за възлагане през месец октомври. Това още е коментирано на срещата при премиера Пламен Орешарски, пише в. "Стандарт".
Източник: www.actualno.com