DB Schenker Rail BG достигна 16% дял при жп превозите

"Ди Би Шенкер Рейл България" вече има 16% пазарен дял в товарните жп превози. Това съобщи Любомир Гарчев, изпълнителен директор на железопътната компания, която развива дейност в страната от пет години. "Това не са товари, взети от БДЖ, а създаден нов бизнес", твърди Ханс-Георг Вернер, изпълнителен директор на DB Schenker Rail за регион "Изток".
 
Жп превозите в рамките на страната, които са 14 млн. тона годишно, са по-скоро ограничени, но потенциал има транзитният трафик от и за Турция, каза още той. Сериозен бум през следващите пет години може да се очаква при интермодалните превози, съчетаващи жп и автомобилен транспорт. Компанията очаква развитие в автомобилната индустрия и вижда възможност за себе си в участието в тези превози, както и в по-доброто транспортно свързване на Иран с европейските пазари след размразяването на отношенията с тази страна.
 
Първите пет години 
 
Жп компанията е на българския пазар от 2010 г., когато получи лиценз от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация". Влезе през дружеството "Ди Би Шенкер Рейл България". То е 100% собственост на DB Mobility Logistics, която развива мрежа в Европа. По данни за 2014 г. DB Schenker Rail има приходи от общо 4.9 млрд. евро, близо 31 хил. служители, 2878 локомотива и почти 90 хил. вагона. Българското дружество е част от направление "Изток", като задачата му е да е част от общата европейска мрежа на компанията. В източното направление на гиганта са още полското, румънското и унгарското поделение. Основната им цел са транзитните превози от и за Турция.
 
В източна посока компанията развива партньорства и с руските железници, като съвместно с тях организира един влак на седмица от Китай към Германия. Това става посредством линията Trans Eurasia Express (TEE). Компанията развива дейност и в Обединените арабски емирства. Обединението Etihad Rail DB между немските железници и Etihad Rail оперира жп линиите в арабската страна, като основно се извозва сяра през пустинята с влак, дълъг 2 км.  
 
На българския пазар 
 
В България първият клиент на "Ди Би Шенкер Рейл България" е медодобивният комбинат в Пирдоп "Аурубис", който й повери превозите на медния си концентрат към пристанище Бургас. В страната компанията се занимава още и с маневрени превози за големите индустриални товародатели. Като пазарни позиции тя е на трето място след БДЖ и румънската "Българска железопътна компания". Вече има 290 служители, 36 локомотива и 350 вагона и постоянно увеличава дела си през годините.
 
През 2011 г. дружеството пусна първия си трансграничен влак. От 2013 г. вече участва в превозите на товарите на Ford с транзитния влак Transfesa между Европа и Турция. В началото на тази година започна и съвместният проект с най-голямата компания за автомобилни товарни превози – пловдивската ПИМК, който качи камионите на влак за Германия. Първият т.нар. интермодален влак от Русе за Нюрнберг беше пуснат в края на януари като тестов. Проектът явно се е оказал успешен, тъй като от 30 септември ще бъде пуснат и втори влак. Така всеки вторник и четвъртък ремаркетата ще се качват на влак в Русе, а всяка сряда и събота това ще се случва в Нюрнберг. Вернер очаква голям бум на интермодалните превози през следващите пет години, тъй като при тях се пестят разходи и вредни емисии. Основна пречка пред тях за момента са активните ремонти по жп линиите, които текат във всички държави от Източна Европа.
Източник: Калина Горанова, Капитал