Ивайло Московски спира обществени поръчки в министерството на транспорта

Министърът на транспорта Ивайло Московски спира обществени поръчки в Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) и в Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), съобщи "Капитал", като цитира пресцентъра на Министерството на транспорта.

Една от тях е поръчката за изграждането на инфраструктура за безжичен интернет на пристанищата Варна и Бургас. В НКЖИ също има няколко поръчки, за които Ивайло Московски смята, че има нужда от допълнителен преглед. Решението му е взето след разпореждане на премиера Бойко Борисов всички министри да преразгледат обществените поръчки.

Обществената поръчка за 6 млн. лева без ДДС за изграждане на безжична интернет мрежа по морските бе обявена в началото на февруари и към момента няма избран изпълнител. Проектът ще обхване портовете и терминалите във Варна, Бургас, Балчик, Леспорт и Несебър, а очакванията са той да се финансира по програма "Транспорт" от новия програмен период.

Спорен момент обаче е, че държавата ще направи инвестиции в инфраструктура на отдадени на концесия терминали, отбелязва "Капитал". Това са концесионираните терминали на пристанище Бургас, които се оперират от "БМФ Порт Бургас" на братята Георги и Кирил Домусчиеви; пристанищата на север – Леспорт и Балчик, които се държат от холдинга "Химимпорт"; петролният терминал Росенец, където концесионер е рафинерията "Лукойл-Нефтохим Бургас", и морската гара в Несебър, която беше дадена на концесия на акционерното дружество "Водмар", където 50% дял от капитала държи свързаната с Делян Пеевски "Водстрой 98", която би имала голяма полза да може да предостави подобна услуга.

Макар от транспортното ведомство да не уточняват кои поръчки на НКЖИ са спрени, по информация на "Медиапул" най-голямата от тях е за доставка на релси. Такава поръчка компанията е обявила в края на миналата година. Става дума за рамково споразумение за срок от 4 години за доставка на общо 21 хил. тона релси за над 47.2 млн. лв. Срокът за подаване на оферти е бил до 8 февруари, а отварянето им се е състояло на следващия ден, но класираният на първо място не е обявен.

Източник : www.dnevnik.bg