Декларация от Съюз на международните превозвачи

 

Съюзът на международните превозвачи изразява категоричната си позиция против липсата на решение от страна на Агенция „Митници” по отношение на проблема за продължаващия вече няколко години неосигурен свободен достъп за товарни автомобили до митница „Пловдив”.


Съюзът на международните превозвачи, като най-голямата транспортна браншова организация на територията на Република България, защитава правата и законните интереси на българските превозвачи, упражняващи дейност по международен автомобилен превоз на товари. В това си качество, съюзът винаги се е стремял към диалогичност, откритост и честност в отношенията си с държавните институции.

Въпреки осъществяваните неколкократни срещи между Съюза на международните превозвачи и ръководството на Агенцията, проблемът за продължаващите нарушения на правата на превозвачите, които заплащат такси на частно лице, през имота на което да преминават, за да могат да бъдат допуснати до митница „Пловдив”, така и не беше решен от Агенцията до настоящия момент.

В свой доклад от 2012 г. Европейската комисия е отправила препоръки да бъде преустановено събирането на такси за преминаване и да бъде осигурен свободен достъп до учреждението. На практика, обаче, се оказва, че моторните превозни средства, подлежащи на митнически контрол, нямат осигурен пряк и свободен достъп до входовете на митницата. Това очевидно е в разрез с разпоредбите на Конституцията, която в чл. 18, ал. 6 гарантира управлението и стопанисването на държавните имоти в интерес на гражданите и обществото.

Уведомяваме ви, че липсата на резултат от двустранните преговори, както и продължителното неглижиране на проблема от страна на Агенция „Митници”, са причина за предстоящото предприемане на протестни действия пред административната сграда на митница „Пловдив”, считано от 20 юни 2016 г. При протестните действия може да се стигне до затрудняване на достъпа до митницата.

Управителен съвет.

Източник: http://www.kamioni.bg, 10.06.2016г.

ЖП транспорт

Журналист от „Гардиън“ се качи в нощния влак Истанбул-София и остана без думи

ноември 27, 2022

Нощният влак от Истанбул до София е сред номинираните за „Най-добро пътешествие“ за 2023 г. в класацията на платформата за пътуване Lonely Planet. Нощната линия беше подновена през април тази […]

Автомобилен транспорт

Учени: Проектът за удълбочаване на Варненското езеро застрашава сериозно Аспаруховия мост

ноември 26, 2022

Проектът за удълбочаване на Варненското езеро е изготвен без да се обследва влиянието върху Аспаруховия мост и застрашава сериозно неговата цялост, алармираха учени по време на презентация пред студенти и […]

ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: Интегриран билет за БДЖ е като от феодален строй да преминем в капитализъм

ноември 26, 2022

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ не успява да усвоява средствата не само от европейски програми, но дори и от капиталовите трансфери от държавата, като причини за това са желанието да се […]