Декларация от Съюз на международните превозвачи

 

Съюзът на международните превозвачи изразява категоричната си позиция против липсата на решение от страна на Агенция „Митници” по отношение на проблема за продължаващия вече няколко години неосигурен свободен достъп за товарни автомобили до митница „Пловдив”.


Съюзът на международните превозвачи, като най-голямата транспортна браншова организация на територията на Република България, защитава правата и законните интереси на българските превозвачи, упражняващи дейност по международен автомобилен превоз на товари. В това си качество, съюзът винаги се е стремял към диалогичност, откритост и честност в отношенията си с държавните институции.

Въпреки осъществяваните неколкократни срещи между Съюза на международните превозвачи и ръководството на Агенцията, проблемът за продължаващите нарушения на правата на превозвачите, които заплащат такси на частно лице, през имота на което да преминават, за да могат да бъдат допуснати до митница „Пловдив”, така и не беше решен от Агенцията до настоящия момент.

В свой доклад от 2012 г. Европейската комисия е отправила препоръки да бъде преустановено събирането на такси за преминаване и да бъде осигурен свободен достъп до учреждението. На практика, обаче, се оказва, че моторните превозни средства, подлежащи на митнически контрол, нямат осигурен пряк и свободен достъп до входовете на митницата. Това очевидно е в разрез с разпоредбите на Конституцията, която в чл. 18, ал. 6 гарантира управлението и стопанисването на държавните имоти в интерес на гражданите и обществото.

Уведомяваме ви, че липсата на резултат от двустранните преговори, както и продължителното неглижиране на проблема от страна на Агенция „Митници”, са причина за предстоящото предприемане на протестни действия пред административната сграда на митница „Пловдив”, считано от 20 юни 2016 г. При протестните действия може да се стигне до затрудняване на достъпа до митницата.

Управителен съвет.

Източник: http://www.kamioni.bg, 10.06.2016г.

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]