Дерегистрират служебно 350 000 коли без „Гражданска отговорност“

Около 350 000 автомобила без застраховка „Гражданска отговорност" ще загубят служебно регистрацията си до два месеца, предупреждават застрахователи, пише "Труд".

„В момента гаранционният фонд изпраща писма на незастрахованите собственици на МПС-та с указания или да сключат „Гражданска отговорност", или да свалят от отчет автомобила. Предвижда се и в рамките на 2-3 месеца да има единна система, която ще позволява автоматично дерегистриране", съобщи пред националното радио застрахователят Милен Петков.

Влиза в сила служебното дерегистриране на коли без "Гражданска отговорност"

Служебната дерегистрация на незастраховани автомобили се въведе с промяна в Кодекса за застраховане, приет през последните дни на 2015 г. Тогава беше намалена и глобата за шофиране без задължителната за автомобилистите полица от 400 на 250 лева.

„Целта е да се разреши проблемът с автомобилите с българска регистрация, ползвани от румънски, италиански и други граждани в чужбина. След това за катастрофи, предизвикани от тях, плаща българският Гаранционен фонд", обясни зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн.

"Гражданска отговорност" вече ще се сключва онлайн без електронен подпис

В момента само в Румъния има над 100 000 автомобила с българска регистрация по оценки от застрахователния бранш.

Според промените регистрацията на автомобилите, които нямат сключена "Гражданска отговорност", ще бъде служебно прекратявана от Пътна полиция.

Същевременно изплатените обезщетения по застраховките „Гражданска отговорност" растат, показва статистиката на КФН. Към края на ноември общият им размер възлиза на 299 млн. лева, което е месечен ръст от 26,3 млн. лева.

Източник: Дарикнюз.бг

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]