Десетки жп гари и спирки в страната са пролетно ремонтирани и освежени

Строително-ремонтни групи на НКЖИ извършиха пролетно освежаване  и почистване на железопътните гари и спирки в страната.

В рамките на кампанията са ремонтирани административни сгради, чакални и перони. Със собствени средства са освежени предгаровите площадки, дограми боядисани са пейки, варосани са перонните бордюри и дървета. Извършени са частични ремонти на санитарни помещения.

Служители на НКЖИ освежиха пространствата на жп гарите: Долна Митрополия; Ореш; Левски; Плевен; Пордим; Сомовит; Бяла; Борово; Долапите; Две могили; Моруница; Разград; Повеляново; Тополите; Габрово; Джулюница; Дряново; Поликраище; РП Соколово; Царева ливада; Ресен; Долно Камарци; Аврамово и други.

Извършени са неотложни частични ремонти (покриви, тавани и стени, смяна на осветителни тела, ремонт на ВиК и ел.инсталации) на жп гарите: Гаврилово; Калофер; Тулово; Варвара; Якоруда; Зимница и други.

На жп гарите Ябълково; Караджалово; Скобелево; Катуница и Поповица е извършена и профилактика и ремонт на помпите в пешеходните подлези.

Следващата седмица предстои откриване на ремонтираната жп гара Сливен. Извършеният мащабен ремонт е най-голямата инвестиция с национално финансиране в сграден фонд на Компанията през последните години, като средствата са отделени от Държавния бюджет за НКЖИ. Стойността на осъществените строителни дейности е в размер на 2 786 110 лв. с ДДС.

Извършените строително-ремонтни работи се състоят в цялостно външно топлоизолиране на фасадата; подмяна на съществуващата водопроводна и канализационна мрежа; нова отоплителна инсталация; подмяна на хидроизолацията, ремонт на отводнителни елементи (поли, улуци, водосточни тръби, бордове); подмяна на вътрешна и външна дограма, автоматични врати с датчици; площадково и художествено осветление около гарата; безпрепятствено придвижване на хора с намалена подвижност. Извършена е пълна рехабилитация на всички помещения в „Чакалня“, „Администрация“, а в „Обслужване“ – на част от помещенията – обособяване на тоалетни за посетители и тоалетна за лица с намалена подвижност.

Предстои пълното обновяване с европейско съфинансиране по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“  на жп гарите Нова Загора; Стара Загора; Карнобат; Казичене; Подуене и Искър.

Със средства от Държавния бюджет ще бъдат ремонтирани жп гарите: Ямбол; Шумен; Айтос; Долно Езерово; Стамболийски; Септември; Разград; Лозово.

Призоваваме гражданите, ползващи услугите на железопътния транспорт, да съдействат за запазването на приветливата обстановка на жп гарите и спирки в страната.

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…