До месец започва строителството на третия лъч на метрото, според шефът на „Метрополитен“ Стоян Братоев

До месец започва строителството на третия лъч на метрото , съобщи шефът на столичния "Метрополитен " Стоян Братоев .

 
Отсечката ще свързва Театъра зад канала и квартал "Овча купел". За новото трасе ще бъдат купени и нови мотриси "Сименс", а неработещият вече близо половин година подвижен тротоар в подлеза на Орлов мост, ще бъде ремонтиран.Подвижните тротоари в подлеза на Орлов мост са част от инфраструктурата на столичното метро. Единият от тях обаче се повреди през лятото и оттогава чака да бъде ремонтиран.
"Имаше проблем, свързан с доставката на резервни части. Поради това, че доставчика-фирмата, която ги поддържаше, не успя да се справи, направихме нова обществена поръчка, която вече приключи и в момента доставчика ще бъде представител на производителя в България".Подвижните тротоари са замислени като бърза връзка между първият лъч на метрото и предстоящия да се изгради трети лъч на подземната железница.
"На другия край на този тунел, в който се намират подвижните пътеки, ще се намира метростанцията от третата линия. Фактически тук ще бъдат две трансферни метростанции".През първия месец на следващата година ще започне строителството на първите 12 км от третия лъч на метрото . "Поетапно първо ще започнем централния участък на третата линия от Театъра зад канала до "Красно село". След това постепенно, втората половина на следващата година да започнем и участъка от "Красно село" до "Овча купел", включително до жп линията до Горна Баня.
"Въпреки, че третият лъч на метрото ще е готов след 3 години, вече е сключен договор за доставка на първите нови мотриси "Сименс".  Договорът е за 30 метровлака, но ще се доставят на етапи".
През тази година 80 милиона души са предпочели метрото пред другите възможности за придвижване в столицата.  Средно по 330 хиляди пътници се превозват с метрото на ден. Прогнозите са през следващата година, след пускането на метростанция "Черни връх", пътниците да нараснат с още 20 хиляди на ден.
 
Източник: БНТ 1
ЖП транспорт

48 млн. евро глоба за жп картел

Европейската комисия (ЕК) глоби Австрийските федерални железници (ÖBB), Германските железопътни линии (DB) и Белгийските национални железници (SNCB) с обща сума от 48,594 млн. евро за нарушаване на антитръстовите правила на […]

ЖП транспорт

Безумен влак-стрела до Солун гони софиянци от домовете им (народът пак се стяга за бунт)

Владая, както и няколко други столични района, се готвят за бунт, ако през тези квартали премине трасето на скоростния влак от София за Солун. Проектът е грандиозен и е част […]

Градски транспорт

В Младост 4 си паркират под прозорците, пазят си място със стари гуми

Паркирането в столичния район „Младост“ е толкова проблемно, колокото и в останалите райони на София. Там обаче са си въвели вътрешни правила. Паркомястото се запазва със стара гума. За нередностите […]