През април 2015г. пускат новите отсечки на метрото

Общият напредък по двете отсечки на подземната железница (от бул. Цариградско шосе до летище София и от кв. „Младост“ 1 до Бизнес парка в „Младост“ 4), които се изграждат към момента, е около 60%, като се очаква строителството да приключи през месец април 2015 г. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров при откриването на Комитета за наблюдение на програмата във Велинград.
 
По думите му половината от всички пътувания с метрото са по новите отсечки, изградени със средства от Оперативна програма „Транспорт“.
 
Зам.-министърът посочи още, че по програмата за 2007-2013 г. на бенефициентите са изплатени 1,2 млрд. евро или 60% от средствата. По думите му е договорен целия наличен финансов ресурс, а Европейската комисия вече е сертифицирала над 850 млн. евро или 53% от бюджета. В момента се подготвя сертификат, с който сумата ще достигне над 917 млн. евро.
 
Киров заяви, че вече има изготвен и одобрен от Министерския съвет проект на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014 – 2020 г.
 
Той обясни, че първите две тръжни процедури по новата програма – за изграждане на първите отсечки от третия лъч на метрото и за АМ „София – Калотина” вече са стартирали. До края на годината предстои провеждането на формалните преговори с ЕК относно оперативната програма за новия времеви период. Очаква се около 70% от нейния бюджет да е разпределен по равно между железопътна и пътна инфраструктура, а останалите средства да бъдат инвестирани в интермодални и ИТ проекти в сферата на транспорта.
 
Продължава работата по линията Димитровград – Свиленград, като са достигнати 48% физическо изпълнение по лот 1 Димитровград – Харманли и близо 32% по лот 2 Харманли – Свиленград, отчетоха от Национална компания „Железопътна инфраструктура“.
 
Вече е пуснат в експлоатация участъкът Михайлово – Калояновец от проекта за рехабилитация на линията Пловдив – Бургас, а на останалите два лота е достигнат напредък съответно от 80% за Стара Загора – Зимница и около 70% по Царковски – Бургас. Около 15% е физическият напредък по трите лота на линията Септември – Пловдив.
 
В пътния сектор се очаква тази година да бъде завършен лот 2 Димитровград – Харманли от АМ „Марица“. По другия лот на обекта – Оризово – Димитровград, физическият напредък надвишава 40%.
Източник: Econ.bg