До няколко седмици започват да копаят тунела под Шипка

Подходът към бъдещия тунел, е почти готов, като до няколко седмици започва реалното изкопаване на тунела под Шипка . Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която инспектира строителството на обхода на Габрово при посещението си в града.
Голяма част от оставащите за довършване работи по обходния път на Габрово са изпълнени. За изпълнение остава последната, трета фаза, за терен по трасето на която все още има обжалване и не може да бъде издадено разрешение за строеж. По тази причина частта от моста при Чехльовци е недовършена и там не можем да работим, каза още Павлова Регионалният министър обясни, че това е поредното обжалване, което спира проекта. Необходимо е да се изчака финала на процедурата, за да може да се издаде разрешение за строеж. Надявам се и там в скоро време да бъде даден фронт за работа, допълни тя. Очаквам, след издаване на последното разрешение за строеж, през лятото на следващата година да бъде изцяло завършен обходът със съоръженията по него, заяви министърът.
В отговор на въпрос Лиляна Павлова информира, че работата по големия тунел под връх Шипка може да започне след като бъде намерено финансиране за него, тъй като стойността му се оценява на 350 млн. лв. Не разполагаме с европейски средства и затова проучваме други възможности, каза тя и обясни, че като такива трябва да бъдат анализирани публично-частното партньорство и преминаването към тол системата, процедурата за която в момента също се обжалва. Когато тя се въведе и преминем към по-справедлив начин за заплащане, ще разполагаме с повече постъпления в бюджета, ще можем да ремонтираме повече пътища и да заделяме по малко пари за ново строителство, подчерта министърът.
Източник: Монитор 
волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…