Договарянето на минималните осигурителни прагове за 2015 г. не се случи в срок

 

Процесът по договаряне на минималните осигурителни прагове за 2015 г. по икономически дейности между синдикалните и работодателските организации продължава, съобщиха от социалното министерство. Въпреки че крайният срок за преговорите изтече на 26 август, участниците в заключителното заседание на работната група са взели решение преговорите да продължат. В официалното съобщение е посочено, че удължаването на срока е одобрено от представителите на бизнеса, синдикатите и държавата. Според БСК удължаването ще е докато започне гледането на „Бюджет 2015" „МТСП ще окаже съдействие на всички заинтересувани организации в процеса по договаряне на минималните осигурителни доходи (МОД)", увери зам.министърът на труда и социалната политика Румяна Георгиева. Тя апелира за активно участие на страните по споразуменията, за да се подпишат договори във възможно най-голям брой икономически дейности.
Към момента има подписани споразумения в 39 от 85 икономически дейности, в които работят близо половината от осигурените работници и служители. Средният ръст в договорените икономически дейности е 4.25%.
Трудни преговори
От социалното министерство не обявиха причината за удължаването на срока, но тя вероятно е свързана с малкия брой постигнати споразумения. Статистиката показва, че по-малко договорки е имало само през 2011 г. – 30. Служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков вече предупреди синдикатите и работодателите, че ще има административно увеличение на МОД в браншовете, в които сега не се постигне споразумение и не е имало увеличение на праговете през последните две и повече години. Според него се наблюдава тенденция на умишлено недоговаряне в някои икономически дейности и има опасност системата да бъде дискредитирана. Хипотезата е, че работодателите умишлено не искат да постигнат споразумение, за да може праговете да останат без промяна и техните разходи за труд да не се увеличават.
Договорени прагове
Най-висок ръст е определен в споразуменията за браншовете производство на електрически съоръжения (12.6%), производство на изделия от други неметални минерални суровини (12.5%), въздушен транспорт  (12%), производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти (11.3%).
Подписаните споразумения, в които се предвижда запазване на МОД и за следващата година, са в икономическите дейности производство, пренос и разпределение на електрическа енергия, строителство на автомагистрали , пътища и самолетни писти, строителство на преносни и разпределителни електрически и далекосъобщителни мрежи.
От Българската стопанска камара са разработили два варианта, ако министърът използва законовото си право и увеличи административно праговете. Първият е недоговорените прагове да се увеличат със средното увеличение на МОД за дейностите със споразумения. При този вариант допълнителните приходи в осигурителната система през 2015 г. ще бъдат 49 млн. лв. При втория случай увеличението е с прогнозната инфлация за
2014 г. (2.4%). При този вариант допълнителните приходи за осигурителната система ще са в размер на 43.4 млн. лв. Ако недоговорените прагове не бъдат променяни, допълнителните приходи ще са 36 млн. лв. 

Източник: в-к Капитал Daily, 28.08.2014г.

ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]